Οι γιορτές πλησιάζουν, και αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα: πάρα πολύ φαγητό και πολλές όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Φυσικά, τι πιο ωραίο από να μοιράζεσαι ένα όμορφο δείπνο με την οικογένεια σου ανήμερα των Χριστουγέννων; Τίποτα! Ωστόσο, ένα τραπέζι δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένο χωρίς την κατάλληλη σαλάτα στη μέση. Γι’ αυτό λοιπόν και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας προτείνει την πιο νόστιμη πράσινη σαλάτα που πηγαίνει με όλα τα πιάτα και θα απογειώσει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας. Δείτε παρακάτω πως θα την φτιάξετε:
Τι θα χρειαστείτε για την Χριστουγεννιάτικη πράσινη σαλάτα
Υλικά
Για τη πράσινη σαλάτα
- 200 γρ. χοντροκομμένα ανάμεικτα μαρούλι-λόλα κόκκινη-λόλα πράσινη-ραντίτσιο
- 1 ματσ. σπαράγγια (τρυφερά και καταπράσινα)
- 6 φέτ. προσούτο
- 1 φλ. ρόδι καθαρισμένο
- φλούδες παρμεζάνας για το σερβίρισμα
Για το ντρέσινγκ
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. χυμός ρόδι
- 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
- 1 κ.γ. μέλι ζάχαρη
- 1½ κ.σ. αποξηραμένο βασιλικό
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαβάστε επίσης: Χριστόψωμο: Η παραδοσιακή μαμαδίστικη συνταγή για το γιορτινό τραπέζι
Εκτέλεση
- Φτιάχνουμε πρώτα το τραγανό προσούτο.
- Στρώνουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα.
- Αραδιάζουμε τις φέτες προσούτο και τις ψήνουμε στους 200°C στον αέρα για 10 λεπτά να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές σαν τσιπς.
- Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το λάδι τους.
- Καθαρίζουμε τα σπαράγγια (το κοτσάνι τους και τη φλούδα τους) και κρατάμε 2-3 κομμάτια ωμά για το γαρνίρισμα.
- Τα υπόλοιπα τα ζεματάμε για 2 λεπτά σε αλατισμένο νερό που βράζει.
- Αμέσως τα μεταφέρουμε σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια, να κοπεί ο βρασμός τους.
- Τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Βάζουμε τα χοντροκομμένα λαχανικά σε πιατέλα.
- Προσθέτουμε τα ζεματισμένα σπαράγγια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια.
- Προσθέτουμε το ρόδι.
- Βάζουμε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ στο μπλέντερ και τα χτυπάμε για 1 λεπτό.
- Περιχύνουμε τη σαλάτα.
- Ανακατεύουμε καλά.
- Σπάμε το τραγανό προσούτο σε χοντρά κομμάτια.
- Γαρνίρουμε την πράσινη χριστουγεννιάτικη σαλάτα με τα τραγανά τσιπς από προσούτο.
- Προσθέτουμε τα ωμά τρυφερά σπαράγγια και τέλος ρίχνουμε τις φλούδες (καρούλια) παρμεζάνας.