Οι γιορτές πλησιάζουν, και αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα: πάρα πολύ φαγητό και πολλές όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Φυσικά, τι πιο ωραίο από να μοιράζεσαι ένα όμορφο δείπνο με την οικογένεια σου ανήμερα των Χριστουγέννων; Τίποτα! Ωστόσο, ένα τραπέζι δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένο χωρίς την κατάλληλη σαλάτα στη μέση. Γι’ αυτό λοιπόν και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας προτείνει την πιο νόστιμη πράσινη σαλάτα που πηγαίνει με όλα τα πιάτα και θα απογειώσει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας. Δείτε παρακάτω πως θα την φτιάξετε:

Τι θα χρειαστείτε για την Χριστουγεννιάτικη πράσινη σαλάτα

Υλικά

Για τη πράσινη σαλάτα

  • 200 γρ. χοντροκομμένα ανάμεικτα μαρούλι-λόλα κόκκινη-λόλα πράσινη-ραντίτσιο
  • 1 ματσ. σπαράγγια (τρυφερά και καταπράσινα)
  • 6 φέτ. προσούτο
  • 1 φλ. ρόδι καθαρισμένο
  • φλούδες παρμεζάνας για το σερβίρισμα

Για το ντρέσινγκ

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. χυμός ρόδι
  • 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 1 κ.γ. μέλι ζάχαρη
  • 1½ κ.σ. αποξηραμένο βασιλικό
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαβάστε επίσης: Χριστόψωμο: Η παραδοσιακή μαμαδίστικη συνταγή για το γιορτινό τραπέζι

Εκτέλεση

  • Φτιάχνουμε πρώτα το τραγανό προσούτο.
  • Στρώνουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα.
  • Αραδιάζουμε τις φέτες προσούτο και τις ψήνουμε στους 200°C στον αέρα για 10 λεπτά να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές σαν τσιπς.
  • Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το λάδι τους.
  • Καθαρίζουμε τα σπαράγγια (το κοτσάνι τους και τη φλούδα τους) και κρατάμε 2-3 κομμάτια ωμά για το γαρνίρισμα.
  • Τα υπόλοιπα τα ζεματάμε για 2 λεπτά σε αλατισμένο νερό που βράζει.
  • Αμέσως τα μεταφέρουμε σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια, να κοπεί ο βρασμός τους.
  • Τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Βάζουμε τα χοντροκομμένα λαχανικά σε πιατέλα.
  • Προσθέτουμε τα ζεματισμένα σπαράγγια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια.
  • Προσθέτουμε το ρόδι.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ στο μπλέντερ και τα χτυπάμε για 1 λεπτό.
  • Περιχύνουμε τη σαλάτα.
  • Ανακατεύουμε καλά.
  • Σπάμε το τραγανό προσούτο σε χοντρά κομμάτια.
  • Γαρνίρουμε την πράσινη χριστουγεννιάτικη σαλάτα με τα τραγανά τσιπς από προσούτο.
  • Προσθέτουμε τα ωμά τρυφερά σπαράγγια και τέλος ρίχνουμε τις φλούδες (καρούλια) παρμεζάνας.

argiro.gr