Τα σουτζουκάκια είναι ένα παραδοσιακό, αρωματικό πιάτο που θυμίζει οικογενειακά τραπέζια και μαμαδίστικες γεύσεις. Αν θέλεις να φτιάξεις τα πιο νόστιμα σουτζουκάκια που θα ξετρελάνουν τους πάντες, ακολούθησε αυτά τα 5 μυστικά:

Τι να προσέξεις στα σουτζουκάκια

Η επιλογή του κιμά: Το πρώτο βήμα για τέλεια σουτζουκάκια είναι ο σωστός κιμάς. Χρησιμοποίησε μοσχαρίσιο κιμά με λίγο λίπος (περίπου 20%), ώστε να παραμείνουν ζουμερά. Μπορείς να προσθέσεις και λίγο χοιρινό για έξτρα γεύση.

Τα μπαχαρικά: Τα αυθεντικά σουτζουκάκια έχουν έντονα αρώματα. Χρησιμοποίησε κύμινο, κανέλα, πιπέρι και λίγο σκόρδο. Το κύμινο είναι το βασικό μυστικό που δίνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα στο πιάτο.

Το μούλιασμα του ψωμιού: Το ψωμί είναι απαραίτητο για αφράτα σουτζουκάκια. Μούλιασε το ψωμί σε κόκκινο κρασί ή νερό με λίγο ξίδι. Το κρασί προσθέτει βάθος στη γεύση και κάνει τα σουτζουκάκια πιο μαλακά.

Το σωστό ψήσιμο: Μην τηγανίζεις τα σουτζουκάκια. Ψήσ’ τα στο φούρνο ή σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς πριν τα βυθίσεις στη σάλτσα. Έτσι διατηρούν τη μορφή τους και μένουν ζουμερά.

Η τέλεια σάλτσα: Η σάλτσα ντομάτας είναι το κλειδί. Χρησιμοποίησε φρέσκες ή καλής ποιότητας κονσέρβες ντομάτας, σκόρδο, κανέλα, κύμινο και λίγο ζάχαρη για ισορροπία. Σιγόβρασε τη σάλτσα για να δέσουν οι γεύσεις.

Ακολουθώντας αυτά τα μυστικά, τα σουτζουκάκια σου θα ξεπεράσουν και της μαμάς σου! Συνόδευσέ τα με πουρέ ή ρύζι για ένα ολοκληρωμένο, comfort γεύμα που θα μείνει αξέχαστο.

Δείτε επίσης: Απίστευτη συνταγή: Τραγανά παϊδάκια κοτόπουλο με πατάτες βουτύρου

Η καλύτερη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για σουτζουκάκια

Τι θα χρειαστείς

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2-3 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 2 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο
  • 1 φλ. κρασί μαυροδάφνη
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγη μαυροδάφνη για το πλάσιμο

Για την σάλτσα

  • 1 kg φρέσκιες ντομάτες τριμμένες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
  • 1 σκελ. σκόρδο σπασμένη ή ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. πελτές
  • 1 πρέζα/ες ζάχαρη
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο κύμινο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  1. Για να δώσουμε έξτρα νοστιμιά στα αφράτα σουτζουκάκια μουλιάζουμε το ψωμί στο κρασί και όχι σε νερό.
  2. Αφού μουλιάσει καλά, το στύβουμε και το ψιχουλιάζουμε.
  3. Κρατάμε το κρασί στην άκρη.
  4. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί και όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε όλα μαζί μέχρι να αφρατέψει ο κιμάς.
  5. Βάζουμε το μείγμα του κιμά για λίγο στο ψυγείο.
  6. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  7. Τα πλάθουμε μικρά μικρά, βουτώντας ενδιάμεσα τα χέρια μας στο κρασί.
  8. Τα τηγανίζουμε χωρίς να τα αλευρώσουμε για 2-3 λεπτά.
  9. Αφού τα τηγανίσουμε όλα, τα αφήνουμε στην άκρη.
Για την σάλτσα
  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  2. Προσθέτουμε τις ντομάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα.
  3. Αν αντί για φρέσκες ντομάτες χρησιμοποιήσετε κονσέρβα, προσθέστε λίγο νερό στην κατσαρόλα.
  4. Βράζουμε τη σάλτσα για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει καλά.
  5. Ρίχνουμε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα ντομάτας να βράσουν για 10 λεπτά περίπου.
  6. Μην ξεχνάτε ότι είναι πολύ μικρά και δεν θέλουν πολύ ώρα βράσιμο και μαγείρεμα.
  7. Αν τα έχετε πλάσει μεγάλα, τότε θέλουν παραπάνω ώρα τηγάνισμα και παραπάνω ώρα βράσιμο στη σάλτσα.
  8. Σερβίρουμε σε μια μεγάλη ωραία πιατέλα το ρύζι, με τα σουτζουκάκια και τη σάλτσα από πάνω.

Τα σουτζουκάκια γίνονται και ψητά στο φούρνο. Αφού τα πλάσουμε, τα ακουμπάμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Τα ψήνουμε στους 200ºC στον αέρα στην μεσαία σχάρα για 5´να ροδίσουν ελαφρά. Τα ψητά σουτζουκάκια μπαίνουν στην σάλτσα ντομάτας και συνεχίζουμε κανονικά το μαγείρεμα τους μέσα στη σάλτσα.

Ευχαριστούμε το Argiro.gr