Η καρυδόπιτα είναι ένα από τα γλυκά που πολλοί αγαπούν να τρώνε, αλλά δεν θέλουν καθόλου να το μαγειρεύουν. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου όμως έχει να προτείνει μία παραλλαγή της με φρυγανιά που τα κάνει όλα πιο εύκολα και σίγουρα όχι τόσο βαρετά!
Πώς θα φτιάξετε καρυδόπιτα με φρυγανιά
Υλικά
- 4 φλ. χοντροκομμένη καρυδόψιχα
- 2 φλ. φρυγανιά
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. γαρίφαλο
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 2 κ.γ. κανέλα
- 200 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
- 1/2 φλ. κονιάκ
- 7 αυγά χωρισμένα
Για το σιρόπι
- 2½ φλ. ζάχαρη
- 2½ φλ. νερό
- 1 βανίλια
- 1 κ.σ. χυμός λεμόνι
- 1/3 φλ. κονιάκ
Δείτε επίσης: Θα είναι σαν μερέντα χωρίς να είναι – Η υγιεινή παραλλαγή με 4 υλικά
Εκτέλεση
Για το μίγμα
- Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά – καρύδι, φρυγανιά, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπέικιν πάουντερ – και ανακατεύουμε.
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ για 6´-7´μέχρι να γίνει σαν κρέμα και έναν έναν προσθέτουμε τους κρόκους.
- Ρίχνουμε το ξύσμα και το κονιάκ.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
- Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορυφές.
- Ρίχνουμε 3 κ.σ. χτυπημένο ασπράδι στο μείγμα κι ανακατεύουμε να αραιώσει.
- Τέλος, προσθέτουμε τα υπόλοιπα χτυπημένα ασπράδια και απαλά διπλώνουμε το μείγμα με σπάτουλα.
- Βουτυρώνουμε στρογγυλό ταψάκι 32 εκ.
- Προσθέτουμε μέσα το μίγμα & ισιώνουμε την επιφάνεια.
Δείτε επίσης: Κέικ σοκολάτας χωρίς γλουτένη – Το μυστικό tip για να το βγάλετε από την φόρμα χωρίς να “σπάσει”
Ψήσιμο – χρόνος ψησίματος
- Ψήνουμε την υπερκαρυδόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC σε αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 40΄ και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Για το σιρόπι
Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 3΄. - Αφήνουμε το σιρόπι να σταθεί για 10 λεπτά.
- Χαράζουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι.
Tip: Σιροπιάζουμε σιγά σιγά, όχι όλο το σιρόπι μαζί.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ