Η καρυδόπιτα είναι ένα από τα γλυκά που πολλοί αγαπούν να τρώνε, αλλά δεν θέλουν καθόλου να το μαγειρεύουν. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου όμως έχει να προτείνει μία παραλλαγή της με φρυγανιά που τα κάνει όλα πιο εύκολα και σίγουρα όχι τόσο βαρετά!

Πώς θα φτιάξετε καρυδόπιτα με φρυγανιά

Υλικά

  • 4 φλ. χοντροκομμένη καρυδόψιχα
  • 2 φλ. φρυγανιά
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 200 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • 7 αυγά χωρισμένα

Για το σιρόπι

  • 2½ φλ. ζάχαρη
  • 2½ φλ. νερό
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.σ. χυμός λεμόνι
  • 1/3 φλ. κονιάκ

Δείτε επίσης: Θα είναι σαν μερέντα χωρίς να είναι – Η υγιεινή παραλλαγή με 4 υλικά

Εκτέλεση

Για το μίγμα

  • Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά – καρύδι, φρυγανιά, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπέικιν πάουντερ – και ανακατεύουμε.
  • Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ για 6´-7´μέχρι να γίνει σαν κρέμα και έναν έναν προσθέτουμε τους κρόκους.
  • Ρίχνουμε το ξύσμα και το κονιάκ.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορυφές.
  • Ρίχνουμε 3 κ.σ. χτυπημένο ασπράδι στο μείγμα κι ανακατεύουμε να αραιώσει.
  • Τέλος, προσθέτουμε τα υπόλοιπα χτυπημένα ασπράδια και απαλά διπλώνουμε το μείγμα με σπάτουλα.
  • Βουτυρώνουμε στρογγυλό ταψάκι 32 εκ.
  • Προσθέτουμε μέσα το μίγμα & ισιώνουμε την επιφάνεια.

Δείτε επίσης: Κέικ σοκολάτας χωρίς γλουτένη – Το μυστικό tip για να το βγάλετε από την φόρμα χωρίς να “σπάσει”

Ψήσιμο – χρόνος ψησίματος

  • Ψήνουμε την υπερκαρυδόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC σε αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 40΄ και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Για το σιρόπι
    Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 3΄.
  • Αφήνουμε το σιρόπι να σταθεί για 10 λεπτά.
  • Χαράζουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι.

Tip: Σιροπιάζουμε σιγά σιγά, όχι όλο το σιρόπι μαζί.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.

Καρύδια
unsplash.com