Τα φασολάκια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά της μεσογειακής κουζίνας, γεμάτα γεύση και θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, πολλοί αποφεύγουν να τα αγοράσουν λόγω των «κλωστών» που μπορεί να έχουν, οι οποίες χαλάνε την υφή τους και κάνουν το καθάρισμά τους δύσκολο. Αν και η εμφάνιση των κλωστών μπορεί να φαίνεται αδύνατο να προβλεφθεί, υπάρχουν ορισμένα κόλπα που μπορούν να βοηθήσουν και το Youweekly.gr τα ξέρει και στα… αποκαλύπτει!
Αυτά είναι τα τρία βασικά μυστικά για να καταλάβετε αν τα φασολάκια που θα αγοράσετε έχουν κλωστές
Εξετάστε το πάχος και την υφή του φασολιού
Οι κλωστές στα φασολάκια συνήθως εμφανίζονται σε φασόλια που έχουν μεγαλώσει υπερβολικά ή έχουν ωριμάσει υπερβολικά. Τα φασολάκια με κλωστές είναι συνήθως πιο χοντρά και πιο σκληρά στην υφή τους. Όταν τα επιλέγετε, προτιμήστε τα φασολάκια που είναι λεπτά και τρυφερά. Πιέστε ελαφρά τη φλούδα με τα δάχτυλά σας: αν η φλούδα είναι μαλακή και εύκαμπτη, είναι πιο πιθανό το φασολάκι να μην έχει κλωστές.
Δείτε το χρώμα και τη φρεσκάδα
Το χρώμα είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας για να διαπιστώσετε αν τα φασολάκια έχουν κλωστές. Τα φασολάκια που είναι έντονα πράσινα και τραγανά είναι συνήθως πιο φρέσκα και τρυφερά, ενώ αυτά που είναι πιο σκούρα ή κιτρινίζουν μπορεί να έχουν κλωστές. Επίσης, οι άκρες του φασολιού θα πρέπει να είναι κλειστές και όχι ξεραμένες. Φασολάκια που φαίνονται «ταλαιπωρημένα» είναι πιθανότερο να είναι γεμάτα κλωστές.
Κάντε έναν μικρό «δοκιμαστικό» σπάσιμο
Ένας απλός τρόπος για να ελέγξετε την παρουσία κλωστών είναι να σπάσετε ένα φασολάκι στη μέση. Εάν σπάσει εύκολα με έναν καθαρό ήχο και χωρίς να αφήσει ίχνος από κλωστές, τότε είναι καλό. Τα φασολάκια που έχουν κλωστές συνήθως είναι πιο σκληρά και όταν προσπαθήσετε να τα σπάσετε, θα τραβήξουν ή θα αφήσουν «ίνες» στις άκρες. Αν το φασολάκι διασπαστεί εύκολα και χωρίς ίνες, τότε μπορείτε να είστε σχεδόν βέβαιοι ότι είναι τρυφερό.
Δείτε επίσης: Φασολάδα: Τα μυστικά για να βγει χυλωμένη κι όχι νερομπούλι
Bonus tip: Η αγαπημένη μας συνταγή για φασολάκια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά
- 1 kg φρέσκα φασολάκια καθαρισμένα
- 2 πατάτες
- 2 κολοκύθια
- 3/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
- 3 σκελ. σκόρδο σπασμένες
- 1 kg ντομάτες τριμμένες
- 1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 δυόσμο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Χρησιμοποιείστε φρέσκα ή κατεψυγμένα φασολάκια ανάλογα τις προτιμήσεις και τον χρόνο σας. Αν επιλέξετε να φτιάξετε την συνταγή με φρέσκα πλατιά φασολάκια, πρώτα τα καθαρίζουμε τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε.
- Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και τα κολοκύθια σε χοντρές φέτες.
- Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε πλασοτέ κατσαρόλα.
- Αφήνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, τις πατάτες, και τα κολοκυθάκια.
- Μετά από 2 – 3 λεπτά, προσθέτουμε και τα φασολάκια. Ανακατεύουμε τα λαχανικά να λαδωθούν καλά.
- Τέλος, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε τις ντομάτες και σκεπάζουμε τα φασολάκια.
- Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά.
- Αφού περάσει το σαραντάλεπτο, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο το δυόσμο και το μαϊντανό.
- Βράζουμε για ακόμη 5-10 λεπτά μέχρι το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
- Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχουμε πάντα τα υγρά.
Ευχαριστούμε πολύ το Argiro.gr