Η γεμιστή γαλοπούλα είναι αναπόσπαστο κομμάτι των εορταστικών τραπεζιών και μία από τις πιο εντυπωσιακές συνταγές που μπορούμε να ετοιμάσουμε για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Όμως, παρά τις καλές μας προθέσεις, υπάρχουν μερικά συνηθισμένα λάθη που μπορούν να καταστρέψουν το αποτέλεσμα, είτε καταλήγοντας με στεγνή γαλοπούλα, είτε με άνοστη γέμιση.

Στο παρακάτω άρθρο, θα σας αποκαλύψουμε την κορυφαία συνταγή για γέμιση γαλοπούλας και θα αναλύσουμε τα 8 πιο συχνά λάθη που πρέπει να αποφύγετε για να κλέψετε τις εντυπώσεις στο γιορτινό σας τραπέζι.

Τα υλικά που θα χρειαστείς για την γέμιση γαλοπούλας

  • 1 γαλοπούλα (γύρω στα 4 κιλά)
  • 3 κ.σ. βούτυρο μαλακό
  • 1 κλων. θυμάρι (φρέσκο)
  • 1/2 πορτοκάλι (το ξύσμα του)

Για την σάλτσα

  • Όλα τα υγρά του ψησίματος (που έμειναν στο ταψί)
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 1 φλ. μαυροδάφνη
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 lt ζωμό κότας
  • 1 κλων. δεντρολίβανο ή θυμάρι
  • Για το γλάσο ψησίματος
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. βούτυρο

Για τη γέμιση

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • Τα εντόσθια ψιλοκομμένα
  • 2 φέτ. μπέικον
  • 300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (μία φορά περασμένος)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. κονιάκ
  • 15 δαμάσκηνα (κομμένα στα δύο)
  • 15 κάστανα βρασμένα (κομμένα στα δύο)
  • 2 μήλα (καθαρισμένα και κομμένα σε καρέ)
  • 1/2 φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 1/2 φλ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 1/2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού και χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 2 φλ. κυβάκια από μπαγιάτικο ψωμί
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Εκτέλεση συνταγής

Δείτε επίσης: Η πιο δημοφιλής συνταγή του διάσημου σεφ Jamie Oliver για τα Χριστούγεννα

  • Αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο τα καρεδάκια ψωμιού και τα ψήνουμε για 6 με 7 λεπτά στους 200°C, να ροδίσουν.
  • Καθαρίζουμε τις μεμβράνες από τα εντόσθια.
  • Τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε.
  • Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά, το μπέικον και τα εντόσθια για 6 με 7 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 με 5 λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κονιάκ.
  • Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι και αφήνουμε να γλασάρει.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δαμάσκηνα, κάστανα, ψωμί, μήλα, καρύδι, κουκουνάρι, ξύσμα, και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Τα μυστικά της Αργυρώς
  1. Για να μη στεγνώσει το κρέας και αρπάξει το δέρμα, αλείφουμε τακτικά με πινέλο κατά τη διάρκεια του ψησίματος με τα υγρά του ταψιού, κάθε 20 λεπτά.
  2. Αν αρχίσει να αρπάζει το στήθος, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
  3. Για να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμη, μπήγουμε σουβλί στο μπούτι.
  4. Αν το υγρό που τρέχει είναι ροζέ, σημαίνει ότι θέλει επιπλέον ψήσιμο.
  5. Αν βγαίνει διάφανο, είναι έτοιμη.
  6. Αν πάλι τρέχουν υπερβολικά ζουμιά διάφανα, τότε πρέπει να ψήσουμε λίγη παραπάνω ώρα.
  7. Αν θέλουμε να γυαλίζει η πέτσα της την αλείφουμε με μέλι, βούτυρο και πορτοκάλι.
  8. Για να μην νοτίσει η πέτσα σκίζουμε σε δυο τρεις πλευρές το αλουμινόχαρτο να φεύγει ο ατμός.

Ευχαριστούμε το Argiro.gr