Το πιο παραδοσιακό Ελληνικό φαγητό του καλοκαιριού που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε μεσημεριανό τραπέζι, είναι το κοτόπουλο με μπάμιες (είστε στο φούρνο είτε την κατσαρόλα). Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου λοιπόν, μοιράστηκε την συνταγή της, η οποία θα γίνει η αγαπημένη σας, καθώς από γεύση «σκίζει».
Πώς να φτιάξεις το κοτόπουλο με μπάμιες στο φούρνο
Υλικά
- 1 μικρό κοτόπουλο γύρω στα 1.300 γραµ. (σε μερίδες)
- 1 kg μπάμιες καθαρισμένες
- 1/4 φλ. ξύδι
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένες
- 3 φλ. τριμμένες ντομάτες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1/2 ματσ. μαϊντανό
Δείτε επίσης: Μελιτζάνες παπουτσάκια της μαμάς – Πώς θα πετύχει η μπεσαμέλ
Εκτέλεση
- Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκιες μπάμιες χρειάζονται μια προεργασία, όπως ακριβώς κάνουμε για τις λαδερές μπάμιες.
- Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι να κάψει. Ρίχνουμε μέσα τις κατεψυγμένες μπάμιες και τις στεγνώνουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3’
- Σβήνουμε τις μπάμιες με το ξύδι κι αφήνουμε για 1’ στεγνώσουν τελείως.
- Προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μπάμιες για 2-3’.
- Βάζουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1’.
- Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Μεταφέρουμε τις μπάμιες σε ταψί 32 εκατοστών, πρέπει να γίνουν μια στρώση στο ταψί.
- Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
- Προσθέτουμε το κοτόπουλο (ωμό ή σοταρισμένο), την τριμμένη ντομάτα κι αλατοπίπερο.
- Συμπληρώνουμε λίγο νερό στο ταψί, ίσα που να καλύπτει τις μπάμιες.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Σκεπάζουμε το ταψί με καπάκι ή αντικολλητικό χαρτί κι αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε στους 200ºC στις αντιστάσεις για περίπου 1:10’
- Το τελευταίο μισάωρο, ξεσκεπάζουμε το ταψί ώστε να ροδίσει η επιφάνεια.
- Το κοτόπουλο με μπάμιες πρέπει να μείνει σχεδόν με το λάδι του.
- Αφήστε το φαγητό να σταθεί για 30’ αφού ψηθεί, και μετά σερβίρετε με φρέσκο ψωμί και φέτα.
- Προσοχή αν ψήσετε σε αέρα, μπορεί να στεγνώσει γρήγορα το φαγητό.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
- Το κοτόπουλο μπορεί να μπει ωμό, κατευθείαν στο ταψί, αλλά αν έχετε τον χρόνο μπορείτε να το σοτάρετε για περισσότερη νοστιμιά.
- Θα χρησιμοποιήσουμε το ίδιο τηγάνι που περάσαμε τις μπάμιες.
- Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές να ροδίσει ολόγυρα.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Το βάζουμε στο ταψί.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ