Το πιο παραδοσιακό Ελληνικό φαγητό του καλοκαιριού που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε μεσημεριανό τραπέζι, είναι το κοτόπουλο με μπάμιες (είστε στο φούρνο είτε την κατσαρόλα). Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου λοιπόν, μοιράστηκε την συνταγή της, η οποία θα γίνει η αγαπημένη σας, καθώς από γεύση «σκίζει».

Πώς να φτιάξεις το κοτόπουλο με μπάμιες στο φούρνο

Υλικά

  • 1 μικρό κοτόπουλο γύρω στα 1.300 γραµ. (σε μερίδες)
  • 1 kg μπάμιες καθαρισμένες
  • 1/4 φλ. ξύδι
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 3 φλ. τριμμένες ντομάτες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό

Δείτε επίσης: Μελιτζάνες παπουτσάκια της μαμάς – Πώς θα πετύχει η μπεσαμέλ

Εκτέλεση

  • Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκιες μπάμιες χρειάζονται μια προεργασία, όπως ακριβώς κάνουμε για τις λαδερές μπάμιες.
  • Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι να κάψει. Ρίχνουμε μέσα τις κατεψυγμένες μπάμιες και τις στεγνώνουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3’
  • Σβήνουμε τις μπάμιες με το ξύδι κι αφήνουμε για 1’ στεγνώσουν τελείως.
  • Προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μπάμιες για 2-3’.
  • Βάζουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1’.
  • Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά να γίνει διάφανο.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Μεταφέρουμε τις μπάμιες σε ταψί 32 εκατοστών, πρέπει να γίνουν μια στρώση στο ταψί.
  • Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
  • Προσθέτουμε το κοτόπουλο (ωμό ή σοταρισμένο), την τριμμένη ντομάτα κι αλατοπίπερο.
  • Συμπληρώνουμε λίγο νερό στο ταψί, ίσα που να καλύπτει τις μπάμιες.
  • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Σκεπάζουμε το ταψί με καπάκι ή αντικολλητικό χαρτί κι αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε στους 200ºC στις αντιστάσεις για περίπου 1:10’
  • Το τελευταίο μισάωρο, ξεσκεπάζουμε το ταψί ώστε να ροδίσει η επιφάνεια.
  • Το κοτόπουλο με μπάμιες πρέπει να μείνει σχεδόν με το λάδι του.
  • Αφήστε το φαγητό να σταθεί για 30’ αφού ψηθεί, και μετά σερβίρετε με φρέσκο ψωμί και φέτα.
  • Προσοχή αν ψήσετε σε αέρα, μπορεί να στεγνώσει γρήγορα το φαγητό.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

  • Το κοτόπουλο μπορεί να μπει ωμό, κατευθείαν στο ταψί, αλλά αν έχετε τον χρόνο μπορείτε να το σοτάρετε για περισσότερη νοστιμιά.
  • Θα χρησιμοποιήσουμε το ίδιο τηγάνι που περάσαμε τις μπάμιες.
  • Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές να ροδίσει ολόγυρα.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Το βάζουμε στο ταψί.

argiro.gr