Η μακαρονάδα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, αλλά όταν συνδυάζεται με την πλούσια και έντονη γεύση της κοκκινιστής προβατίνας, μετατρέπεται σε απόλυτη γαστρονομική απόλαυση.
Στο σημερινό άρθρο, λοιπον, θα σας παρουσιάσουμε μια συνταγή που «λιώνει στο στόμα» και ξυπνά μνήμες από παραδοσιακά τραπέζια της υπαίθρου. Η μακαρονάδα με κοκκινιστή προβατίνα δεν είναι μόνο ένα πιάτο γεμάτο νοστιμιά, αλλά και μια ωδή στις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις. Ετοιμαστείτε να βουτήξετε στη ζεστασιά του πιάτου αυτού, όπου τα μαλακά κομμάτια κρέατος και η πλούσια σάλτσα αγκαλιάζουν τα μακαρόνια, δημιουργώντας έναν συνδυασμό που θα σας ταξιδέψει.
Τι θα χρειαστείς για την μακαρονάδα
- 1.300 γρ. προβατίνα με κόκκαλο, (μικρές μερίδες)
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 3/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 4 ντομάτες τριμμένες
- 4 κόκκους μπαχάρι
- 1 φύλλο δάφνης
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 500 γρ. μακαρόνια χοντρά ή επιλογής σας
- Μπόλικη ξερή μυζήθρα τριμμένη για σερβίρισμα
Εκτέλεση
Δείτε επίσης: Το παστίτσιο της τεμπέλας – Χωρίς μπεσαμέλ, με γιαούρτι

Προετοιμασία προβατίνας
- Επιλέγουμε προβατίνα (χεράκι) και την κόβουμε σε μικρές μερίδες.
- Την βάζουμε σε κατσαρόλα και καλύπτουμε με κρύο νερό.
- Αφήνουμε να βράσει για 5-6 λεπτά και σουρώνουμε. Πετάμε το πρώτο νερό.
- Ξεπλένουμε την προβατίνα να φύγουν τυχόν κοκαλάκια και αφροί από το βράσιμο.
- Πλένουμε την κατσαρόλα και ξαναβάζουμε μέσα τις μερίδες.
- Σκεπάζουμε με μπόλικο νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε σε μέτρια την φωτιά και ξαφρίζουμε όποτε εμφανίζεται αφρός στη επιφάνεια.
- Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1½ ώρα.
- Βγάζουμε τις μερίδες σε πιατέλα και σκεπάζουμε.
- Σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε για αργότερα.
Σάλτσα
- Σε μια καθαρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
- Βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην βάση της κατσαρόλας να βγάλει όλα τα αρώματα του.
- Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι σχεδόν να εξατμιστεί όλο.
- Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, το μπαχάρι το δαφνόφυλλο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Βάζουμε με τσιμπίδα τις μερίδες προβατίνας μέσα στη σάλτσα.
- Συμπληρώνουμε δυο φλυτζάνια ζωμό που έβρασε το κρέας.
- Αφήνουμε να πάρει βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει τελείως και να μελώσει η σάλτσα.
- Ελέγχουμε το αλατοπίπερο στο τέλος.
- Βάζουμε τον υπόλοιπο ζωμό που έβρασε η προβατίνα σε μία κατσαρόλα να πάρει βράση.
- Αλατίζουμε και προσθέτουμε τα μακαρόνια.
- Ανακατεύουμε και βράζουμε τα ζυμαρικά και στη συνέχεια τα στραγγίζουμε.
Ευχαριστούμε το Argiro.gr