Το τιραμισού είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ιταλικά γλυκά, γνωστό για την πλούσια γεύση του και την αφράτη υφή του. Όταν όμως παρουσιάζεται σε μίνι εκδοχή, γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό και ιδανικό για να ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας σε κάθε περίσταση!

Με απλά υλικά και εύκολα βήματα, θα δημιουργήσουμε ένα γλυκό που όχι μόνο θα κλέψει τις εντυπώσεις αλλά και θα αφήσει υπέροχη γεύση στους φίλους και την οικογένειά σας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Τα υλικά που θα χρειαστείς για το τιραμισού

Για τα cupcakes

  • 165 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 αυγά μεσαίου μεγέθους (200 γρ.)
  • 260 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 80 γρ. ρικότα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 30 γρ. καφέ εσπρέσο σε σκόνη
  • διαλυμένο σε 60ml νερό
  • 12 μπισκότα αμαρέτι, τριμμένα
  • 20 γρ. ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα
  • 10 γρ. κακάο σε σκονη, για πασπάλισμα

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. μασκαρπόνε
  • 1 φασόλι βανίλιας
  • 40 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 60ml κρασί Μαρσάλα
  • 8 μπισκότα αμαρέτι, τριμμένα

Για το σιρόπι

  • 165 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 165ml νερό
  • 20 γρ. καφέ εσπρέσο σε σκόνη

Εκτέλεση

Δείτε επίσης: Απίστευτη συνταγή για τούρτα μπισκοτίνο – Ένα πεντανόστιμο και πολύ εύκολο γλυκό

Το μίνι τιραμισού

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C, στον αέρα. Στρώστε τις ειδικές χάρτινες θήκες σε μια φόρμα για cupcakes με 12 υποδοχές.

Φτιάξτε τα cupcakes. Ρίξτε το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπήστε τα με ένα μίξερ χειρός μέχρι να πάρετε ένα ασπριδερό και κρεμώδες μείγμα. Προσθέστε τα 2 αυγά, το μισό αλεύρι και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιήσετε. Επαναλάβετε τη διαδικασία ενσωματώνοντας στο μείγμα τα υπόλοιπα αυγά με το υπόλοιπο αλεύρι. Προσθέστε τη ρικότα, τον καφέ διαλυμένο στο νερό και τα μπισκότα αφού πρώτα τα έχετε τρίψει στο μούλτι. Χτυπήστε με το μίξερ μέχρι να πάρετε έναν πλήρως ομογενοποιημένο χυλό. Μοιράστε το χυλό στις υποδοχές της φόρμας γεμίζοντάς τις μέχρι τα 3/4 του ύψους τους.

Ψήστε τα cupcakes, στη μεσαία σχάρα του φούρνου, για 25΄-30΄ ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο τους. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήστε τα cupcakes να κρυώσουν ελαφρώς μέσα στη φόρμα. Κατόπιν ξεφορμάρετε και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς για περίπου 30΄. Στη συνέχεια αφαιρέστε τα χαρτάκια τους.

Φτιάξτε τη γέμιση. Ρίξτε σε ένα μεσαίο μπολ το μασκαρπόνε, τους σπόρους της βανίλιας, αφού χαράξετε το φασόλι κατά μήκος και τους ξύσετε από το εσωτερικό του, τη ζάχαρη άχνη, το κρασί και και τα μπισκότα αφού πρώτα τα έχετε τρίψει στο μούλτι και χτυπήστε τα με το μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να πάρετε μια ομογενοποιημένη και πυκνή κρέμα.

Φτιάξτε το σιρόπι. Ρίξτε σε μια μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τον καφέ και αφήστε να βράσει το μείγμα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού αφήστε άλλα 2’ ώστε να δέσει ελαφρώς το σιρόπι, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.

Μοντάρετε τα τιραμισού. Κόψτε τα cupcakes οριζόντια στη μέση. Τοποθετήστε το κάτω μέρος τους σε μια πιατέλα και αλείψτε τα με ένα πινέλο με άφθονο σιρόπι ώστε να εμποτιστούν καλά. Απλώστε από πάνω σε κάθε κομμάτι άφθονη από την κρέμα της γέμισης και κλείστε τα από πάνω με τα καπάκια των cupcakes. Πασπαλίστε τα τιραμισού με ζάχαρη άχνη και κακάο και κρατήστε το υπόλοιπο σιρόπι για να τα περιχύσετε στο σερβίρισμα.