Η βασιλόπιτα είναι μια από τις πιο αγαπημένες γιορτινές παραδόσεις, γεμάτη γεύση και συμβολισμούς, που συνοδεύει τις πρώτες μέρες του νέου έτους. Ωστόσο, για όσους ακολουθούν μια vegan διατροφή ή θέλουν να αποφύγουν το βούτυρο και τα αυγά, η παραδοσιακή συνταγή μπορεί να φαντάζει δύσκολη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερηθούμε τη γιορτινή απόλαυση!
Σε αυτό το άρθρο, σας προτείνουμε μια εναλλακτική συνταγή για βασιλόπιτα-κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο, που διατηρεί όλη τη γεύση και την υφή της κλασικής βασιλόπιτας, αλλά με πιο ελαφριά και υγιεινή προσέγγιση. Είτε ακολουθείτε κάποια δίαιτα, είτε απλά θέλετε να πειραματιστείτε με νέες συνταγές, αυτή η βασιλόπιτα θα κλέψει τις εντυπώσεις και θα φέρει την ευτυχία στο τραπέζι σας!
Τι θα χρειαστείς για την συγκεκριμένη βασιλόπιτα
- 115ml ηλιέλαιο
- 225ml χυμό πορτοκαλιού φρέσκο
- 45ml λικέρ πορτοκαλιού
- 120 γρ. ζάχαρη άχνη
- Ξύσμα από ½ πορτοκάλι ακέρωτο
- 2 βανίλιες σε σκόνη
- 300 γρ. αλεύρι μαλακό
- 4 γρ. σόδα μαγειρική
- 4 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 2 γρ. κανέλα σε σκόνη
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο σε σκόνη
- 115 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα
- 115 γρ. σταφίδες ξανθές
- 20 γρ. αμύγδαλα φιλέ
- 10ml ηλιέλαιο, για την επάλειψη
Εκτέλεση

Δείτε επίσης: Μελομακάρονα: Το λάθος που κάνεις κάθε Χριστούγεννα και δεν σου βγαίνουν τραγανά
- Αδειάστε το ηλιέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, το λικέρ, τη ζάχαρη άχνη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις βανίλιες σε ένα μπολ και ανακατέψτε με αυγοδάρτη να ομογενοποιηθούν. Κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγερική σόδα και τα μπαχαρικά και ανακατέψτε τα μαζί με τα χοντροσπασμένα καρύδια και τις σταφίδες. Στη συνέχεια ενσωματώστε το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα ηλιέλαιου ανακατεύοντας κυκλικά με μια τρυπητή κουτάλα μέχρι την πλήρη ομογενοποίηση.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 °C, στον αέρα.
- Στρώστε σε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 24 εκ. αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Πασπαλίστε με αμύγδαλα φιλέ τη βάση της φόρμας και με ένα πινέλο αλείψτε με λίγο ηλιέλαιο τα τοιχώματα περιμετρικά. Γεμίστε με το μείγμα μέχρι τα 2/3 του ύψους της φόρμας και ψήστε τη βασιλόπιτα στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 35΄-40΄. Αποσύρετε από το φούρνο, αφήστε τη βασιλόπιτα να κρυώσει ελαφρώς, ξεφορμάρετε και αφήστε τη να κρυώσει για περίπου 30΄ επάνω σε μια σχάρα. Είναι έτοιμη για σερβίρισμα.