Μία συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που πρέπει να δοκιμάσετε. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες και θα φτιάξετε το πιο τραγανό φύλλο και θα έχετε μυρωδάτη γέμιση!
Δείτε επίσης: Σπανακόπιτα του 15λέπτου με έτοιμο τραγανό φύλλο κρούστας
Υλικά
Για την γέμιση
- 700 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- 1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
- 1/2 φλ. σουσάμι καβουρδισμένο
- 1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμό)
- 4 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. (κοφτή) κανέλα
- 1 κ.γ. (κοφτή) γαρύφαλλο
Για το φύλλο
- 1/3 φλ. ηλιέλαιο
- 2 πορτοκάλια (χυμό)
- 1/4 φλ. κονιάκ
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 πρέζα/ες αλάτι
- 1 φλ. χλιαρό νερό
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
- Βάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι, το χυμό και τη ζάχαρη, να ζεσταθούν απλά και να λιώσουν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα καρύδια, το σουσάμι και τα μπαχαρικά.
- Ανακατεύουμε καλά, να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Αφήνουνε να κρυώσει καλά η γέμιση.
Για το φύλλο
- Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά για το φύλλο, και φτιάχνουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Σκεπαζουμε τη ζύμη και την ξεκουράζουμε η για 15-20’.
- Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε σε πολύ λεπτό φύλλο. Αλευρώνουμε το φύλλο όποτε είναι αναγκαίο.
- Κόβουμε με ποτήρι ή με κουπάτ, δίσκους με διάμετρο 6-8 εκατοστά.
- Βρέχουμε περιμετρικά το φύλλο. Ακουμπάμε ένα κουταλάκι γέμιση, κλείνουμε σε μισοφέγγαρο. Πατάμε με πιρούνι τις ενώσεις να κολλήσουν.
- Αραδιάζουμε σε λαδωμένο ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ταψί και ψήνουμε για περίπου 30′ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα.
- Αφήνουμε 5′ να σταθούν τα σκαλτσούνια και να κρυώσουν ελαφρά.
- Τα πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη.
Μυστικό
- Το καβουρδισμένο σουσάμι, έχει τρομερό άρωμα και η γεύση του απογειώνει τα γλυκά.
- Καβουρδίζουμε το σουσάμι βάζοντάς το σε τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
- Ανακατεύουμε τακτικά για να ροδίσει ομοιόμορφα.