Μία συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που πρέπει να δοκιμάσετε. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες και θα φτιάξετε το πιο τραγανό φύλλο και θα έχετε μυρωδάτη γέμιση!

Δείτε επίσης: Σπανακόπιτα του 15λέπτου με έτοιμο τραγανό φύλλο κρούστας

Υλικά

Για την γέμιση

  • 700 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1/2 φλ. σουσάμι καβουρδισμένο
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμό)
  • 4 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. (κοφτή) κανέλα
  • 1 κ.γ. (κοφτή) γαρύφαλλο

Για το φύλλο

  • 1/3 φλ. ηλιέλαιο
  • 2 πορτοκάλια (χυμό)
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 φλ. χλιαρό νερό
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Για τη γέμιση

  • Βάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι, το χυμό και τη ζάχαρη, να ζεσταθούν απλά και να λιώσουν.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα καρύδια, το σουσάμι και τα μπαχαρικά.
  • Ανακατεύουμε καλά, να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Αφήνουνε να κρυώσει καλά η γέμιση.

Για το φύλλο

  • Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά για το φύλλο, και φτιάχνουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  • Σκεπαζουμε τη ζύμη και την ξεκουράζουμε η για 15-20’.
  • Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε σε πολύ λεπτό φύλλο. Αλευρώνουμε το φύλλο όποτε είναι αναγκαίο.
  • Κόβουμε με ποτήρι ή με κουπάτ, δίσκους με διάμετρο 6-8 εκατοστά.
  • Βρέχουμε περιμετρικά το φύλλο. Ακουμπάμε ένα κουταλάκι γέμιση, κλείνουμε σε μισοφέγγαρο. Πατάμε με πιρούνι τις ενώσεις να κολλήσουν.
  • Αραδιάζουμε σε λαδωμένο ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ταψί και ψήνουμε για περίπου 30′ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα.
  • Αφήνουμε 5′ να σταθούν τα σκαλτσούνια και να κρυώσουν ελαφρά.
  • Τα πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη.

Μυστικό

  • Το καβουρδισμένο σουσάμι, έχει τρομερό άρωμα και η γεύση του απογειώνει τα γλυκά.
  • Καβουρδίζουμε το σουσάμι βάζοντάς το σε τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
  • Ανακατεύουμε τακτικά για να ροδίσει ομοιόμορφα.