Οι πίτες “λύνουν” τα χέρια πολλές φορές όταν ψάχνεις να φας κάτι γρήγορα, που θα σε χορτάσει και μπορείς να το έχεις για μέρες. Εμείς, μάλιστα, προτείνουμε την πατατόπιτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, η οποία είναι και νηστίσιμη και έχει το πιο ωραίο και τραγανό παραδοσιακό φύλλο.

Πώς θα φτιάξετε τη νηστίσιμη πατατόπιτα με το τέλειο φύλλο

Υλικά

  • 6 χωριάτικα φύλλα ή φύλλα κρούστας
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο για τη γέμιση
  • 250 γρ. μανιτάρια ανάμεικτα σε φέτες
  • 5 μέτριες πατάτες βρασμένες με τη φλούδα τους
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 σκελ. σκόρδο σπασμένη
  • 2 τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Δείτε επίσης: Νηστίσιμα κεφτεδάκια της Αργυρώς – Πανεύκολα και γρήγορα σε μόνο 20 λεπτά

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μεγάλα καρέ και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 15-20 λεπτά, να μαλακώσουν.
  • Τις στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι και στη συνέχεια τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τις λιώνουμε με το πιρούνι.
  • Ρίχνουμε σε καυτό αντικολλητικό σκεύος 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια για 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά, να πιούν όλα τα υγρά τους και να στεγνώσουν τελείως.
  • Ρίχνουμε τα στεγνά μανιτάρια στις πατάτες.
  • Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, το πράσο και την πιπεριά για 4-5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες με τα μανιτάρια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε.
  • Αποσύρουμε το σκεύος από την εστία και πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
  • Λαδώνουνε ελαφρά ένα φύλλο κρούστας, το διπλώνουμε στη μέση και το στρώνουμε σε μικρό λαδωμένο ταψί 20×30 εκ.
  • Στρώνουμε κατά τον ίδιο τρόπο άλλα δύο διπλωμένα φύλλα. Απλώνουμε ομοιόμορφα από πάνω τη γέμιση.
  • Καλύπτουμε την πατατόπιτα με τρία διπλωμένα και λαδωμένα φύλλα.
  • Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες νερό.
  • Χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε την πίτα στη μεσαία σχάρα καλά προθερμασμένου φούρνου, στους 170°C, στον αέρα, για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.

Πηγή: argiro.gr