Καθώς το Πάσχα πλησιάζει, πολλοί από εμάς αναζητούμε εύκολες και νόστιμες νηστίσιμες συνταγές για να απολαύσουμε χωρίς κόπο. Αν θέλετε να φτιάξετε ένα γλυκό που να είναι αφράτο, γευστικό και έτοιμο σε λίγα μόνο βήματα, τότε αυτή η συνταγή είναι για εσάς! Το πανεύκολο νηστίσιμο κέικ χωρίς μίξερ είναι η ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να ετοιμάσουν κάτι γρήγορο, χωρίς πολύπλοκα υλικά και χωρίς τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών.
Ας δούμε λοιπόν πώς θα το φτιάξετε με απλά υλικά που ήδη έχετε στην κουζίνα σας!
Τι θα χρειαστείς για το κέικ
- 1 φλ. ζάχαρη
- 3/4 φλ. καλαμποκέλαιο
- 1 1/2 κ.σ. ξίδι
- 1 1/2 κ.σ. κονιάκ
- 1 βανίλια
- 1 πρέζα/ες αλάτι
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 φλ. νερό
- 1/2 φλ. κακάο
- 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 150 γρ. κουβερτούρα (προαιρετικά)
Για το γλάσο
- 1/2 φλ. ζάχαρη
- 3 κ.σ. κακάο
- 1 κ.σ. νηστίσιμο βούτυρο
- 1/4 φλ. νερό
Εκτέλεση συνταγής
Δείτε επίσης: Νηστίσιμα κεφτεδάκια της Αργυρώς – Πανεύκολα και γρήγορα σε μόνο 20 λεπτά
- Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο μία μακρόστενη φόρμα και 6 ατομικά φορμάκια.
- Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το λάδι, το ξύδι, το κονιάκ, το αλάτι, το ξύσμα από 2 πορτοκάλια, τη βανίλια και ανακατεύουμε με κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη.
- Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε. Προσοχή γιατί αφρίζει και χύνεται, γι’ αυτό κάντε το πάνω από το μπολ με τα υλικά!
- Προσθέτουμε το νερό.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και το κακάο και τα ρίχνουμε στο μίγμα. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Δεν παραδουλεύουμε το μίγμα μας.
- Αν θέλετε να βάλετε κομμάτια σοκολάτας ψιλοκόψτε την και προσθέστε την.
- Αδειάζουμε το μισό μίγμα σε λαδωμένη, μακρόστενη, μικρή φόρμα και το υπόλοιπο σε 6 ατομικά φορμάκια.
- Ψήνουμε στον αέρα στους 150 – 160 °C για 20 λεπτά τα μικρά φορμάκια και για 30 λεπτά τη μεγάλη φόρμα. Ελέγχουμε εάν ψήθηκε μπήγοντας μαχαίρι στην καρδιά του.
- Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 10 λεπτά, έπειτα το ξεφορμάρουμε με προσοχή και το γαρνίρουμε.
- Αν θέλετε να ψήσετε σε αέρα, ψήστε το κέικ χωρίς αυγά στη μεσαία σχάρα στους 160º C για περίπου 5 λεπτά λιγότερο.
- Βάζουμε το κακάο, την ζάχαρη, το νερό και το φυτικό βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε τα υλικά.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να γίνει παχύ σιρόπι.
- Μπορείτε να αρωματίσετε με λίγη βανίλια ή ξύσμα πορτοκαλιού προαιρετικά.
- Όταν αρχίσουν να σχηματίζονται χοντρές φουσκάλες είναι έτοιμο.
- Αφήστε λίγο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί και περιχύστε σιγά σιγά το γλυκό.
- Αυτό όταν κρυώσει, σταθεροποιείται.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ