Εύκολα και γρήγορα ντολμαδάκια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Το μυστικό είναι στο λεμόνι

Η κατάλληλη συνταγή για αύριο Καθαρά Δευτέρα

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Εύκολα και γρήγορα ντολμαδάκια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Το μυστικό είναι στο λεμόνι

Αύριο 7/3 έχουμε Καθαρά Δευτέρα για αυτό πρέπει να ετοιμάζουμε σιγά σιγά τις συνταγές που θα φτιάξουμε. Μια αγαπημένη και συνηθισμένη επιλογή είναι φυσικά τα ντολμαδάκια γιαλαντζί για αυτό και εμείς σας έχουμε μια παραδοσιακή συνταγή με αμπελόφυλλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, αλλά και για χαλβά σιμιγδαλένιο.

Η συνταγή για τον χαλβά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 80 αμπελόφυλλα τρυφερά (400γρ)
  • 2 φλ. ρύζι Καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Μουσκεύουμε τα πρώτα το ρύζι σε μπολ με νερό από 20′ έως 1 ώρα, αν έχετε χρόνο.
    Έπειτα, το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο.
  • Το στραγγίζουμε καλά.
  • Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ.
  • Στύβουμε 1 λεμόνι στο ρύζι για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε στην άκρη.
  • Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3 με 4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί.
  • Προσθέτουμε 2 φλ. νερό και σιγοβράζουμε για 6 με 7 λεπτά, μέχρι το ρύζι να πιει τα υγρά του.
  • Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
  • Τρίβουμε την ντομάτα μέσα στη γέμιση και την ανακατεύουμε καλά.
  • Αφήνουμε λίγο τη γέμιση να κρυώσει.
  • Στο μεταξύ, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά, ανάλογα πόσο τρυφερά είναι, και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό.
  • Τα στραγγίζουμε.
  • Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του κληματόφυλλου.
  • Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία
  • κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό.
  • Με τον ίδιο τρόπο, φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.
  • Στρώνουμε στην βάση της κατσαρόλας λίγα αμπελόφυλλα.
  • Τοποθετούμε ανάμεσα κοτσάνια από τα μυρωδικά που βάλαμε στη γέμιση.
  • Τα τοποθετούμε σειρά-σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά-κοντά το ένα με το άλλο.
  • Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια γιαλατζί με το υπόλοιπο λάδι και σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο.
  • Πάνω στο πιάτο ακουμπάμε ένα βάρος.
  • Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει.
  • Σιγοβράζουμε τα ντολμαδάκια γιαλατζί μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν τα ντολμαδάκια σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 20 λεπτά.
  • Τα αφήνουμε στην κατσαρόλα για 10 λεπτά εκτός φωτιάς να τραβήξουν τα υγρά τους και μετά σερβίρουμε.
  • Σερβίρονται σκέτα σε θερμοκρασία δωματίου με λίγο λεμόνι.

ντολμαδάκια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Argiro.gr

Μπορείς να τα συνδυάσεις με πατάτες τηγανιτές

 Τηγανιτές πατάτες

Υλικά Συνταγής

  • 8 πατάτες
  • ανθός αλατιού
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Και ποιος μπορεί να αντισταθεί στις τηγανιτές πατάτες; Σίγουρα κανένας. Η καλύτερη πατάτα γίνεται στο τηγάνι αλλά για αυτούς που αποφεύγουν τα τηγανιτά μπορούν να γίνουν και στον φούρνο. Η συνταγή είναι απλή και αν την ακολουθήσετε θα έχετε τις πιο τραγανές τηγανιτές πατάτες ever! Συνοδεύστε το φαγητό σας με αυτές τις πατάτες.

  • Καθαρίζουμε πρώτα τις πατάτες και τις κόβουμε όλες στο ίδιο επιθυμητό μέγεθος.
  • Τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό για να αποβάλουν το περισσότερο άμυλο, και να γίνουν οι τηγανιτές πατάτες μας πολύ τραγανές.
  • Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τις αφήνουμε να στεγνώσουν καλά.
  • Σε μία κατσαρόλα με ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά, τηγανίζουμε τις πατάτες από 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.
  • Αν έχουμε πολλές πατάτες για τηγάνισμα, τις βάζουμε σε δόσεις, λίγες κάθε φορά.
  • Τις βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα στο σουρωτήρι και τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Σε αυτή την φάση δεν έχουν πάρει σχεδόν καθόλου χρώμα.
  • Ζεσταίνουμε πάλι το λάδι, αυτή την φορά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Τις ξαναβάζουμε λίγες λίγες μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα και να γίνουν τραγανές περίπου για 3 λεπτά ανάλογα πάντα με το μέγεθος που τις έχουμε κόψει.
  • Τις βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα.
  • Τις βάζουμε σε μία μεγάλη πιατέλα ή ένα ταψί στρωμένο με διπλό χαρτί κουζίνας, για να απορροφηθεί το περιττό λάδι.
  • Πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού.
  • Ανακατεύουμε τις τραγανές τηγανιτές πατάτες και σερβίρουμε αμέσως.

Argiro.gr