Ένα από τα φαγητά που με τις γεύσεις του θα σας ταξιδέψει στο παρελθόν, τότε που πηγαίνατε στο χωριό και η κλασική γιαγιά ετοίμαζε το τραπέζι με καλούδια, άνοιγε τον φούρνο και μύριζε όλο το σπίτι σκόρδο με κύμινο και μαυροδάφνη.
Μια εύκολη συνταγή της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που θα ερωτευτείτε, πραγματικά.
Για τα σουτζουκάκια στο φούρνο
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 2 σκελ. σκόρδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. κύμινο
- 2 φέτ. ψωμί μπαγιάτικο
- 1 φλ. μαυροδάφνη
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- Γιαούρτι στραγγιστό
- Μαϊντανός
Για τη σάλτσα
- 1 kg ντομάτες τριμμένες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. πελτέ
- 1 πρέζα/ες ζάχαρη
- 2-3 κόκκοι μπαχάρι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για το πιλάφι αμυγδάλου
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 3 κ.σ. αμύγδαλα
- 2 φλ. ρύζι μακρύκοκο
- 4 φλ. νερό ζεστό η ζωμό
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε πρώτα το ψωμί στο κρασί.
- Το στύβουμε και το βάζουμε σε μπολ.
- Προσθέτουμε όλα τα υλικά του κιμά και τα ζυμώνουμε όλα μαζί μέχρι να αφρατέψει ο κιμάς.
- Συγχρόνως, βράζουμε όλα μαζί τα υλικά της σάλτσας για 15′ μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Βουτάμε τα χέρια στο κρασί και πλάθουμε σε μικρά σουτζουκάκια.
- Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί ίσα που να τα χωράει, τα ψήνουμε στο φούρνο στους 200°C για 10΄, μέχρι να ροδίσουν.
- Τα περιχύνουμε με την πυκνή σάλτσα και συνεχίζουμε το ψήσιμο στο φούρνο για 15-20΄ακόμα.
Για το ρύζι
- Ροδίζουμε το βούτυρο με το αμύγδαλο στο τηγάνι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα και ζεσταίνουμε το ταψί.
- Ρίχνουμε στο ζεστό ταψί το βούτυρο και το αμύγδαλο, προσθέτουμε το ζεστό νερό ή το ζωμό και το ρύζι και ψήνουμε για 25′ ανακατεύοντας 1-2 φορές.
- Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια φούρνου με το ρύζι και γαρνίρουμε με γιαούρτι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Εναλλακτικά μπορούμε να σερβίρουμε τα σουτζουκάκια φούρνου και με πουρέ πατάτας.