Σεφουκλωτή Νάξου: Παραδοσιακή νηστίσιμη πίτα με σέσκουλα και μάραθο - Το κόλπο για να σου βγει το φύλλο τραγανό

Είναι η εποχή της

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Σεφουκλωτή Νάξου: Παραδοσιακή νηστίσιμη πίτα με σέσκουλα και μάραθο - Το κόλπο για να σου βγει το φύλλο τραγανό

Μεγάλη εβδομάδα και τι πιο ωραίο από το να μυρίσει το σπίτι παραδοσιακή πίτα; Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας μια συνταγή που κάνει θραύση!

Για την παραδοσιακή νηστίσιμη πίτα με σέσκουλα από τη Νάξο, θα αγοράσετε γύρω στο 1,5 κιλό σέσκουλα, θα τα καθαρίσετε και θα μείνουν περίπου 1.200 γραμ.

Τα υλικά που θα χρειαστείς

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
  • 1/3-1/2 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • 2 κ.σ σουσάμι

Για τη γέμιση

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1.200 γραμ. σέσκουλα καθαρισμένα (σέφουκλα)
  • 1 μεγάλο ξερό κόκκινο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια (μικρά και τρυφερά-με τα φύλλα τους)
  • 1 ματσάκι μάραθο
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 3/4 φλ. ρύζι γλασέ ή Καρολίνα
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 φλ. σταφίδες

Εκτέλεση

  • Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα αφού τα καθαρίσουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα πράσινα φύλλα τους και σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε όλα τα βότανα.
  • Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 5′ περίπου μέχρι να γίνει το κόκκινο κρεμμύδι διάφανο χωρίς να πάρει καθόλου χρώμα. Προσθέτουμε τα κομμένα και στεγνά σέσκουλα και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους στο μισό, να αρχίσουν να μαλακώνουν και να κατεβάσουν τα υγρά τους.
  • Τότε, προσθέτουμε μέσα το ρύζι, το αλάτι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το ρύζι για λίγα λεπτά να ρουφήξει όλα τα υγρά από τα σέσκουλα και να στεγνώσει η γέμιση. Αποσύρουμε τη γέμιση της χορτόπιτας από τη φωτιά και προσθέτουμε όλα τα ψιλοκομμένα βότανα και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά. Σ’ αυτό το στάδιο η γέμιση δεν πρέπει να έχει καθόλου υγρά!
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C, θα ψήσουμε στις αντιστάσεις πάνω και κάτω, στην κάτω σχάρα.
  • Λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα 38 εκ. ή μακρόστενο ταψί 35 επί 24.
  • Ανοίγουμε την συσκευασία με το χωριάτικο φύλλο.
  • Παίρνουμε ένα από τα φύλλα και το κόβουμε στη μέση. Ψιλοκόβουμε το μισό φύλλο μέσα στη γέμιση. Κρατάμε το άλλο μισό για να καλύψουμε την πίτα.
  • Στρώνουμε τσαλακωτά και ακτινωτά στο λαδωμένο ταψί 3 χωριάτικα φύλλα ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο. Αδειάζουμε τη χλιαρή γέμιση πάνω στα χωριάτικα φύλλα. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, πάνω στη γέμιση. Καλύπτουμε την πίτα με το υπόλοιπο μισό φύλλο και το λαδώνουμε ελαφρά.
  • Τέλος, στρώνουμε τα 2 τελευταία φύλλα στην επιφάνεια, τσαλακώνοντάς τα και λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
  • Χαράζουμε ελαφρά την πίτα σε κομμάτια στην επιφάνεια. Αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό. Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι την επιφάνεια της πίτας.
  • Ψήνουμε την πίτα για 1 ώρα να ροδίσει καλά το φύλλο. Το τελευταίο 15′ ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση.
  • Αφήνουμε τη σεφουκλωτή να κρυώσει ελαφρά και μετά κόβουμε σε κομμάτια.

Extra tip

  • Για ακόμα πιο τραγανή επιφάνεια της πίτας ραντίζουμε με τα δάχτυλα λίγο νερό σε όλη την επιφάνεια της, πριν μπει στο φούρνο.
ΠΗΓΗ Argiro.gr