Τι πιο τέλειο αυτές τις τελευταίες καλοκαιρινές αυγουστιάτικες ημέρες να έχεις έτοιμο γρήγορα και εύκολα ένα γευστικό κολατσιό για τις εξωτερικές σου δραστηριότητες; Η αγαπημένη Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας τους τρόπους και τα μυστικά για να φτιάξεις την πιο λαχταριστή ξεσκέπαστη Παριανή κολοκυθόπιτα μόνη σου στο σπίτι!
Θα την λατρέψουν μικροί και μεγάλοι…
Υλικά για την κολοκυθόπιτα
- 1 κιλό κολοκύθια τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- από 1/2 ματσάκι άνηθο-μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένα
- 1/2 κιλό μανούρα χλωρή ή φέτα σε χοντρά τρίμματα
- 250 γραµ. ξινομυζήθρα ή φρέσκια μυζήθρα
- 3 αυγά χτυπημένα
- 1 φλ. φρυγανιά (ή παξιμάδι Πάρου τριμμένο)
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα τριμμένα κολοκύθια σε σουρωτήρι.
- Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για 15΄ να βγάλουν τα υγρά τους.
- Τα στύβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο για 5΄ να γίνουν διάφανα.
- Προσθέτουμε τα κολοκύθια και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους στο μισό, για περίπου 6΄.
- Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια κι ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε.
- Αφήνουμε το μείγμα για 5-10΄ να κρυώσει ελαφρά.
- Προσθέτουμε όλα τα βότανα και τα τυριά. Ανακατεύουμε.
- Τέλος προσθέτουμε τα αυγά κι ανακατεύουμε.
- Σε ταψί στρογγυλό 30 εκ. αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο.
- Πασπαλίζουμε την φρυγανιά και κρατάμε 2 κ.σ για την επιφάνεια.
- Αδειάζουμε την κολοκυθόπιτα, ισιώσουμε την επιφάνεια.
- Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για περίπου 30΄ να ροδίσει.
- Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.
- Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.
Κι αν θες και γλυκό, τσέκαρε εδώ: 10λεπτό με 0% λιπαρά – Σκέτη κόλαση σοκολάτας αυτό το γλυκό ψυγείου