«Γκιουζλεμέδες»: Παραδοσιακά τυροπιτάκια Λέσβου με δυόσμο και μυζήθρα

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Argiro.gr
Argiro.gr

Οι γκιουζλεμέδες έφτασαν στο νησί της Λέσβου, με την έλευση των Μικρασιατών. Οφείλουν το όνομα τους στις φουσκαλίτσες που σχηματίζονται πάνω στο φύλλο όταν τηγανίζονται. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δείχνει πως φτιάχνουμε γρήγορα κι εύκολα ένα χωριάτικο φύλλο και μια γέμιση τυριών από την Λέσβο.

Υλικά για τους γκιουζλεμέδες

  • 200 ml νερό
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 3 κ.σ. ούζο
  • Λίγες σταγόνες ξύδι
  • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για την γέμιση

  • 200 γρ. φέτα Μυτιλήνης
  • 150 γρ. φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο
  • 100 γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης
  • 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο
  • 2 αυγά (μέτρια)
  • Λίγο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
  • Αλεύρι για το άνοιγμα φύλλου

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε χλιαρό νερό το αλάτι, το λάδι, το ξύδι, το ούζο και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  2. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη.
  3. Όταν αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη, με το χέρι συνεχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή, που όμως δεν κολλάει τα χέρια.
  4. Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη το λιγότερο για 30’ να ξεκουραστεί.
  5. Κόβουμε κομμάτια ζύμης και σε αλευρωμένη πάγκο ανοίγουμε λεπτό φύλλο.
  6. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια 12-15 εκ.
  7. Ακουμπάμε πάνω 1 κουταλάκι γέμιση.
  8. Βρέχουμε περιμετρικά το φύλλο με λίγο νερό.
  9. Κλείνουμε σταυρωτά τις άκρες των φύλλων σαν φάκελο στο κέντρο.
  10. Όμοια φτιάχνουμε όλους τους γκιουζλεμέδες.
  11. Τους ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να τους τηγανίσουμε.
  12. Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  13. Βάζουμε τους γκιουζλεμέδες λίγους λίγους στο καυτό λάδι, πάντα με την ένωση προς τα κάτω για να μην ανοίξουν.
  14. Τηγανίζουνε για 2’ περίπου να ροδίσουν και γυρνάμε από την άλλη πλευρά. Μόλις ροδίσουν βγάζουμε τα τυροπιτάκια σε απορροφητικό χαρτί.
  15. Σερβίρονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.
  16. Οι γκιουζλεμέδες όταν είναι έτοιμοι μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη αρκεί να είναι καλά σκεπασμένοι. Μετά όπως είναι παγωμένοι μπαίνουν στο καυτό λάδι για να τηγανιστούν και να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  17. Τρίβουμε όλα τα τυριά σε ένα μπολ.
  18. Προσθέτουμε λίγο πιπέρι και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
  19. Ρίχνουμε το αυγό και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

Κι αν μετά θες και κάτι γλυκό, ρίξε μια ματιά εδώ.

ΠΗΓΗ Argiro.gr