Η Βέφα Αλεξιάδου στο βιβλίο με τις συνταγές της, έχει την απόλυτη για ελληνικούς σπιτικούς αφράτους λουκουμάδες. Εσείς που λατρεύετε το μέλι, θα την αγαπήσετε.
Αυτή είναι η συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου για λουκουμάδες με μέλι
Υλικά
- 2 φακελάκια ξερή μαγιά
- 1 ποτήρι χλιαρό νερό
- 1 ποτήρι χλιαρό γάλα
- 1 κσ ζάχαρη
- 1 κγ αλάτι
- 4 κσ λάδι
- 3.5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη μαγιά την διαλύουμε με το νερό κ ύστερα βάζουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη, το αλάτι κ το λάδι ανακατεύουμε τα υλικά κ σιγά σιγά βάζουμε το αλεύρι. Χτυπάμε για 5 λεπτά βγάζουμε τον κάδο τον σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη κ αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά να φουσκώσει η ζύμη.
- Ζεσταίνουμε λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι η σε μια κατσαρόλα τόσο όσο να μπορεί να σκεπαστεί ο λουκουμάς. Ύστερα παίρνουμε τη ζύμη μας φτιάχνουμε τους λουκουμάδες με τη βοήθεια ενός κουταλιού κ τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.
Η Βέφα Αλεξιάδου έχει την απόλυτη συνταγή και για λαχταριστό κεικ σοκολάτας που γίνεται πανεύκολα.
Βέφα Αλεξιάδου: Δεν θα μείνει δείγμα από αυτά τα κουλουράκια κακάου με πορτοκάλι
Μια πολύ νόστιμη συνταγή με μυρωδάτα κουλουράκια κακάο που μου την έφτιαχνε η μητέρα μου όταν ήμουν μικρότερη. Η συνταγή είναι της κας. Βέφας Αλεξιάδου και κατά ένα περίεργο τρόπο δεν την έχω βρει δημοσιευμένη. Αξίζει να τη δοκιμάσετε. Πραγματικά τα κουλουράκια εξαφανίζονται άμεσα!
Υλικά
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι σόδα
- 2 κουταλάκια κανέλα
- 1/4 κουταλιού μοσχοκάρυδο
- 3 κουταλιές σούπας κακάο
- 1/2 κούπα καλαμποκέλαιο
- 1/2 κούπα βιτάμ
- 2/3 κούπας ζάχαρη
- 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
- 2 κουταλιές σούπας κονιάκ
- 125 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπολ τα 6 πρώτα υλικά και κάνουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα.
- Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τη σοκολάτα, στο μίξερ και χτυπάμε για 2 λεπτά.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι. Ανακατεύουμε με κουτάλι και στη συνέχεια με το χέρι ώσπου να γίνει μια απαλή ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
- Πλάθουμε τα κουλουράκια σε κορδόνια στο πάχος του μικρού δακτύλου.
- Ψήνουμε στους 180οC για 15 λεπτά περίπου.
- Αν θέλουμε, όταν κρυώσουν, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και βουτάμε λίγο τα κουλουράκια στην κουβερτούρα.