Εύκολες και έτοιμες σε 20 λεπτά - Καριόκες με μπαγιάτικο τσουρέκι που περίσσεψε από το Πάσχα

Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
argiro.gr
argiro.gr

Αξιοποιήστε το μπαγιάτικο τσουρέκι που περίσσεψε από το Πάσχα, καθώς και τα σοκολατένια αυγά φτιάχνοντας αυτό το φανταστικό γλυκό. Πανεύκολες καριόκες οι οποίες θα είναι έτοιμες μέσα σε περίπου 20 λεπτά.

Πως να φτιάξεις τις καριόκες με το τσουρέκι

Υλικά

  • 200 γρ. μπαγιάτικο τσουρέκι που περίσσεψε (6 φέτες)
  • 150 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 150 γρ. κουβερτούρα
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 20 γρ. κακάο άγλυκο
  • 30 γρ. κονιάκ ή ρούμι

Για την επικάλυψη

  • 350 γρ. κουβερτούρα λιωμένη

Δείτε επίσης: Μαμαδίσιο γλυκό ψυγείου με αυγά και γάλα

Εκτέλεση
  • Χρειαζόμαστε το μπαγιάτικο τσουρέκι που έχει λίγο ξεραθεί. Το φρέσκο μαλακό τσουρέκι δεν ενδείκνυται για αυτή τη συνταγή. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομμάτια βασιλόπιτας που έχουν περισσέψει.
  • Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και όταν φτάσει στο σημείο βρασμού τη ρίχνουμε πάνω στην ψιλοκομμένη σοκολάτα.
  • Αφήνουμε για 1 λεπτό.
  • Μετά ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί και αφήνουμε για λίγο στην άκρη τη γκανάζ για τις καριόκες με τσουρέκι.
  • Αλέθουμε το μπαγιάτικο τσουρέκι στο μπλέντερ ή ψιχουλιάζουμε με τα δάχτυλα τη βασιλόπιτα που περίσσεψε.
  • Ψιλοκόβουμε το καρύδι στο μπλέντερ.
  • Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κακάο κι ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το ζαχαρούχο, τη λιωμένη σοκολάτα (γκανάζ), το κονιάκ και με μία σπάτουλα ανακατεύουμε να γίνει το μείγμα σαν ζύμη.
  • Το μείγμα πρέπει να πλάθεται.
  • Αν είναι πολύ μαλακό, βάλτε το λίγο στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί να γίνει σαν πλαστελίνη. Μόλις κρυώσουν τα υλικά θα σφίξει.
  • Βάζουμε το μείγμα για τις καριόκες με τσουρέκι σε μεμβράνη κουζίνας, δίνοντάς του σχήμα μωσαϊκού.
  • Ρολάρουμε τη μεμβράνη να γίνει το σχήμα κυλινδρικό.
  • Τυλίγουμε σφιχτά το ρολό και το παγώνουμε στην κατάψυξη να σφίξει περίπου για 2 ώρες.
  • Αφού σφίξει, το βγάζουμε από τη μεμβράνη και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε 10 φέτες του 1 εκατοστού.
Για την επικάλυψη
  • Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την διατηρούμε ζεστή πάνω στο μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά πάντα. Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά μου για να λιώσετε σωστά την κουβερτούρα.
  • Μια μια καριόκα, τις βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα.
  • Με δυο πιρούνια βγάζουμε μια μια τις καριόκες σε σχάρα ή σε αντικολλητικό χαρτί να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη.
  • Διατηρούνται στο ψυγείο και είναι φανταστικές.

Argiro.gr