Τρουφάτο μυρμηγκάτο: Αφράτο σπιτικό γλυκό ψυγείου με σοκολάτα και μπόλικη τρούφα

Κάτι ανάμεσα σε ραβανί & σπιτική πάστα!

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Τρουφάτο μυρμηγκάτο: Αφράτο σπιτικό γλυκό ψυγείου με σοκολάτα και μπόλικη τρούφα

Αυτό το σιροπιαστό γλυκό ψυγείου, θυμίζει πάστα ζαχαροπλαστείου. Λέγεται σοκολατένιο τρουφάτο μυρμηγκάτο και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράστηκε την συνταγή της. Η δόση είναι μεγάλη και βγάζει 20 κομμάτια. Εννοείται πως μπορείτε να φτιάξετε μικρότερη ποσότητα διαιρώντας την συνταγή στα 2.

Πως να φτιάξετε το γλυκό ψυγείου Τρουφάτο μυρμηγκάτο

Υλικά

Για το κέικ

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 220 γρ. γάλα
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 200 γρ. τρούφα

Για την κρέμα σοκολάτας

  • 50 γρ. κακάο
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 20 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 βανίλια
  • 200 γρ. γάλα
  • 100 γρ. νερό
  • 50 γρ. βούτυρο
Για το σιρόπι
  • 500 γρ. νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη
Για επικάλυψη
  • Τρούφα σοκολάτας

Δείτε επίσης: Για τον καύσωνα που δεν μας αφήνει να πάμε στη θάλασσα: Παγωτό - γλυκό με 3 μόνο υλικά

Παραγωγή

Για το μείγμα

  • Χτυπάμε πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει.
  • Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε τη βανίλια.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
  • Εναλλάξ προσθέτουμε το γάλα με το αλεύρι.
  • Τέλος, προσθέτουμε την τρούφα και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.
  • Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ ή ένα μακρόστενο ταψί 35×25 εκ.
  • Αδειάζουμε το μείγμα για κέικ και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, κάτω σχάρα, στους 170ºC για περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να βγαίνει στεγνή η λάμα του μαχαιριού.
  • Θα σιροπιάσουμε το ζεστό γλυκό με το χλιαρό σιρόπι.
Για το σιρόπι
  • Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 4 με 5 λεπτά και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  • Σιροπιάζουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι.
  • Αφήνουμε να κρυώσει καλά το τρουφάτο μυρμηγκάτο, τυλίγουμε με μεμβράνη ολόγυρα το ταψί μαζί με το γλυκό.
  • Το αναποδογυρίζουμε στον πάγκο και αφήνουμε να σταθεί για 1-2 ώρες, ώστε το σιρόπι να διατρέξει όλη την πίτα.
  • Απολαύστε σιροπιαστό γλυκό, καλά ποτισμένο και χωρίς να κολυμπάει στο σιρόπι.
Για την κρέμα σοκολάτας
  • Ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα στερεά υλικά, κακάο, κορν φλάουρ, ζάχαρη άχνη και βανίλια.
  • Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, το νερό και το βούτυρο.
  • Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.
  • Γυρίζουμε το ταψί και βγάζουμε τη μεμβράνη.
  • Περιχύνουμε με την κρέμα και πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με τρούφα σοκολάτας.
  • Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως.
  • Το τρουφάτο μυρμηγκάτο διατηρείται στο ψυγείο και αποτελεί ένα φανταστικό καλοκαιρινό γλυκό ψυγείου.

argiro.gr