Εύκολη & γρήγορη νησιώτικη συνταγή - Τεμπέλικη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

Από την αγαπημένη Σίφνο

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Εύκολη & γρήγορη νησιώτικη συνταγή - Τεμπέλικη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

Άκρως καλοκαιρινή είναι αυτή η συνταγή για τεμπέλικη κολοκυθόπιτα. Πρόκειται για μια παραδοσιακή συνταγή της Σίφνου που είναι εύκολη, γρήγορη και πολύ νόστιμη. Αλλιώς ονομάζεται και "Λωλή Σίφνου".

Πως να φτιάξεις την Τεμπέλικη κολοκυθόπιτα

Υλικά

  • 750 γραμ. κολοκύθα
  • 250 γραμ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 250 γραμ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 300 γραμ. σταφίδες
  • ½ φλ. μέλι
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • 1 κ.σ κανέλα
  • 1 κ.σ. γαρύφαλλο
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 φλ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.γλ μαγειρική σόδα

Τεμπέλικη κολοκυθόπιτα Σίφνου χωρίς φύλλο

Παρασκευή

  • Θα χρησιμοποιήσουμε κίτρινη κολοκύθα.
  • Καθαρίζουμε πρώτα την κίτρινη κολοκύθα και την κόβουμε σε κυβάκια.
  • Λαδώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την κολοκύθα, προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το μέλι, ελαιόλαδο, το κονιάκ, το ξύσμα και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
  • Ρίχνουμε στο χυμό πορτοκαλιού την μαγειρική σόδα, με προσοχή γιατί αφρίζει και χύνεται και το προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε απαλά το μείγμα.
  • Ρίχνουμε την πίτα στο ταψί.
  • Ψήνουμε στους 170° C, στην κάτω σχάρα, στις αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να σταθεροποιηθεί το κέντρο της.
  • Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στους 160° C, στη μεσαία σχάρα για 45΄.
ΠΗΓΗ argiro.gr