Ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα φαγητά σε κάθε οικογενειακό και μη τραπέζι είναι τα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο με μπόλικο λεμόνι. Η συνταγή λοιπόν της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου είναι η πιο νόστιμη.
Πως να φτιάξεις τα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο
Δείτε επίσης: Όλα τα μυστικά της Αργυρώς για λεμονάτο κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες
Υλικά
- 1 kg κιμάς μοσχαρίσιος
- 2 κρεμμύδια (τριμμένα)
- 2 ντομάτες (τριμμένες)
- 3 φέτ. ψωμί
- 2 κ.σ. κόκκινο ξίδι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ρίγανη
- Αλάτι
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
- 8 πατάτες
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 2 λεμόνια (το χυμό τους)
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 2 φλ. νερό
- Αλάτι
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Εκτέλεση

Για τις πατάτες
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε χοντρές φέτες.
- Τις βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό.
- Τις ανακατεύουμε πολύ καλά, για να λαδωθούν παντού.
- Τις αδειάζουμε σε ταψί, μαζί με όλα τα υγρά που υπάρχουν στο μπολ.
- Περιχύνουμε με το νερό και ψήνουμε στους 200°C για 1 ώρα, έχοντας τες σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο, μέχρι να μαλακώσουν.
Το μείγμα και το πλάσιμο του κιμά
- Τον βάζουμε σε ένα μπολ, τρίβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες, κατευθείαν μέσα γιατί χρειαζόμαστε όλα τα υγρά τους.
- Στραγγίζουμε το ψωμί και τον ψιχουλιάζουμε.
- Προσθέτουμε τη ρίγανη, το αλατοπίπερο, το ξύδι και το ελαιόλαδο.
- Ζυμώνουμε πολύ καλά, για να μαλακωσει καλά.
- Αν είναι σφιχτό, ραντίζουμε με λίγο νερό.
- Αν είναι αραιό προσθέτουμε λίγο ψωμί, φρυγανιά ή νιφάδες βρώμης.
- Πλάθουμε σε 10 ή 12 κομμάτια και τα αραδιάζουμε πάνω στις ήδη ψημένες πατάτες.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμα, αφαιρώντας το αλουμινόχαρτο.
- Αν ψήσετε σε αέρα χαμηλώστε τη θερμοκρασία κατά 20°C και μειώστε το χρόνο ψησίματος κατά 10 λεπτά.