Ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα φαγητά σε κάθε οικογενειακό και μη τραπέζι είναι τα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο με μπόλικο λεμόνι. Η συνταγή λοιπόν της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου είναι η πιο νόστιμη.

Πως να φτιάξεις τα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο

Δείτε επίσης: Όλα τα μυστικά της Αργυρώς για λεμονάτο κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες

Υλικά

  • 1 kg κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2 κρεμμύδια (τριμμένα)
  • 2 ντομάτες (τριμμένες)
  • 3 φέτ. ψωμί
  • 2 κ.σ. κόκκινο ξίδι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • 8 πατάτες
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 2 λεμόνια (το χυμό τους)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. νερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Εκτέλεση

Μπιφτέκια στο φούρνο

Για τις πατάτες

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε χοντρές φέτες.
  • Τις βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό.
  • Τις ανακατεύουμε πολύ καλά, για να λαδωθούν παντού.
  • Τις αδειάζουμε σε ταψί, μαζί με όλα τα υγρά που υπάρχουν στο μπολ.
  • Περιχύνουμε με το νερό και ψήνουμε στους 200°C για 1 ώρα, έχοντας τες σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο, μέχρι να μαλακώσουν.

Το μείγμα και το πλάσιμο του κιμά

  • Τον βάζουμε σε ένα μπολ, τρίβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες, κατευθείαν μέσα γιατί χρειαζόμαστε όλα τα υγρά τους.
  • Στραγγίζουμε το ψωμί και τον ψιχουλιάζουμε.
  • Προσθέτουμε τη ρίγανη, το αλατοπίπερο, το ξύδι και το ελαιόλαδο.
  • Ζυμώνουμε πολύ καλά, για να μαλακωσει καλά.
  • Αν είναι σφιχτό, ραντίζουμε με λίγο νερό.
  • Αν είναι αραιό προσθέτουμε λίγο ψωμί, φρυγανιά ή νιφάδες βρώμης.
  • Πλάθουμε σε 10 ή 12 κομμάτια και τα αραδιάζουμε πάνω στις ήδη ψημένες πατάτες.
  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμα, αφαιρώντας το αλουμινόχαρτο.
  • Αν ψήσετε σε αέρα χαμηλώστε τη θερμοκρασία κατά 20°C και μειώστε το χρόνο ψησίματος κατά 10 λεπτά.

argiro.gr