Ένα πιάτο που δεν πρέπει να λείπει από τραπέζι του ρεβεγιόν είναι αυτή η τάρτα Χριστουγέννων. Πρόκειται για ένα πιάτο με μανιτάρια, μπέικον, με πλούσιο τυρί με κρέμα γάλακτος.

Πως να φτιάξεις την τάρτα Χριστουγέννων

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμ. δωματίου
  • 200 γρ. γιαούρτι σε θερμ. δωματίου
  • 1 αυγό σε θερμ. δωματίου
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 σκελ. σκόρδο σπασμένη
  • 300 γρ. μανιτάρια φρέσκα
  • 1 καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
  • 8 φέτ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • λίγο θυμάρι
  • 250 γρ. τριμμένη γραβιέρα
  • 250 γρ. ανθότυρο
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο πιπέρι καγιέν

Δείτε επίσης: Όλα τα μυστικά της Αργυρώς για λεμονάτο κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες

Για διακόσμηση

  • 10 ντοματίνια μακρόστενα
  • 1 μικρή πράσινη πιπεριά

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  • Η ζύμη και η γέμιση για την αλμυρή τάρτα, μας δίνει 2 τάρτες των 22 εκ.
  • Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε λίγο, για να μαζευτούν σε μπάλα. Η ζύμη δε θέλει πολύ ώρα ζύμωμα.
  • Χωρίζουμε σε δυο κομμάτια και τα πατάμε στις παλάμες να γίνουν πλακέ. Με αυτή τη δόση φτιάχνουμε 2 τάρτες των 22 εκατοστών, για 8 άτομα η κάθε μία.
  • Τα τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 15′.
  • Ανοίγουμε με τον πλάστη τα φύλλα της τάρτας στην επιθυμητή διάσταση και τα στρώνουμε σε 2 βουτυρωμένες ταρτιέρες με 22 εκατοστά διάμετρο. Φροντίζουμε να καλυφθούν και τα πλαϊνά τοιχώματα του σκεύους.
  • Κόβουμε ότι περισσεύει από το χείλος της. Τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Καλό είναι η ζύμη να είναι παγωμένη όταν μπει στον φούρνο, για πιο τραγανό μπισκοτένιο αποτέλεσμα.

Για τη γέμιση

  • Ψιλοκόβουμε το μπέικον, το βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι και το σοτάρουμε να ροδίσει για 3-4′.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σπασμένο σκόρδο. Σοτάρουμε για 3′ και προσθέτουμε τα μανιτάρια σε φέτες. Αλατοπιπερώνουμε.
  • Αν θέλουμε την καυτερή πιπερίτσα την προσθέτουμε σε αυτή τη φάση. Αφήνουμε τα μανιτάρια για λίγα λεπτά, ώστε να πιούν τα υγρά τους. Αποσύρουμε και αφήνουμε για λίγο, ώστε να κρυώσει η γέμιση.
  • Βάζουμε τα τυριά στην κρύα τάρτα. Προσθέτουμε τη γέμιση μανιτάρια-μπέικον.
  • Σε ένα μπόλ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά και την κρέμα. Αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε σιγά σιγά την τάρτα, για να καλυφθούν τα υλικά.
  • Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση, την πιπεριά σε λεπτές φέτες και γαρνίρουμε την τάρτα.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170ºC, για περίπου 35′-40′, ώστε να ροδίσει η τάρτα. Αφήνουμε να σταθεί για 10′ και να σταθεροποιηθεί.

argiro.gr