Θέλεις να φας παστίτσιο χωρίς να φας δυο ώρες μέσα στην κουζίνα; Αυτή η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου χωρίς μπεσαμέλ αλλά με γιαούρτι που το βάζετε στο φούρνο χωρίς να βράσετε το μακαρονάκι, θα σας “λύσε τα χέρια”.

Η συνταγή για την παραλλαγή του παστίτσιου

Υλικά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 καρότο
  • ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 1 φλ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • Λίγο μαϊντανό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 500 γρ. κοφτό μακαρόνι
  • 250 γρ. φέτα
  • 250 γρ. γραβιέρα
  • 1 συσκ. γιαούρτι
  • 6 αυγά
  • 6 φλ. γάλα
  • 2 φλ. νερό
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο (προαιρετικά)

Δείτε επίσης: Μαμαδίστικα γιουβαρλάκια του 15λεπτου – Πώς θα τα φτιάξετε

Εκτέλεση

Για τον κιμά

  • Ρίχνουμε πρώτα σε τηγάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά.
  • Έπειτα ρίχνουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 6 λεπτά.
  • Σβήνουμε με κονιάκ.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.
  • Τέλος, ρίχνουμε λίγο μαϊντανό.

Στο ταψί

  • Σε ένα ταψάκι βάζουμε τα αβγά, τα χτυπάμε και προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη, τη γραβιέρα, το γιαούρτι, το γάλα, το νερό, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι (πάντα άβραστο! Γι’ αυτό, βάζουμε το γάλα με το νερό στο ταψί, έτσι ώστε να βράσει σωστά το ζυμαρικό, κατά τη διάρκεια του ψησίματος).
  • Ρίχνουμε και τον κιμά και ανακατεύουμε.
  • Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο ή βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 ºC στις αντιστάσεις, (στην κάτω σχάρα) ή στους 170 ºC στον αέρα (στη μεσαία σχάρα).
  • Ψήνουμε για 40′.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 15′ να ροδίσει.
  • Αν θέλετε, πασπαλίζετε με λίγο κεφαλοτύρι την επιφάνεια στα τελευταία λεπτά ψησίματος.
  • Αφήστε το παστίτσιο να σταθεί για 10′ -15′ στον πάγκο και απολαύστε το ζεστό και λαχταριστό.

argiro.gr