Θέλεις να φας παστίτσιο χωρίς να φας δυο ώρες μέσα στην κουζίνα; Αυτή η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου χωρίς μπεσαμέλ αλλά με γιαούρτι που το βάζετε στο φούρνο χωρίς να βράσετε το μακαρονάκι, θα σας “λύσε τα χέρια”.
Η συνταγή για την παραλλαγή του παστίτσιου
Υλικά
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 καρότο
- ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελ. σκόρδο
- 2 κ.σ. κονιάκ
- 1 φλ. ψιλοκομμένες ντομάτες
- Λίγο μαϊντανό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 500 γρ. κοφτό μακαρόνι
- 250 γρ. φέτα
- 250 γρ. γραβιέρα
- 1 συσκ. γιαούρτι
- 6 αυγά
- 6 φλ. γάλα
- 2 φλ. νερό
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- 1 κ.σ. βούτυρο (προαιρετικά)
Δείτε επίσης: Μαμαδίστικα γιουβαρλάκια του 15λεπτου – Πώς θα τα φτιάξετε
Εκτέλεση
Για τον κιμά
- Ρίχνουμε πρώτα σε τηγάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά.
- Έπειτα ρίχνουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 6 λεπτά.
- Σβήνουμε με κονιάκ.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.
- Τέλος, ρίχνουμε λίγο μαϊντανό.
Στο ταψί
- Σε ένα ταψάκι βάζουμε τα αβγά, τα χτυπάμε και προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη, τη γραβιέρα, το γιαούρτι, το γάλα, το νερό, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι (πάντα άβραστο! Γι’ αυτό, βάζουμε το γάλα με το νερό στο ταψί, έτσι ώστε να βράσει σωστά το ζυμαρικό, κατά τη διάρκεια του ψησίματος).
- Ρίχνουμε και τον κιμά και ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο ή βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 ºC στις αντιστάσεις, (στην κάτω σχάρα) ή στους 170 ºC στον αέρα (στη μεσαία σχάρα).
- Ψήνουμε για 40′.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 15′ να ροδίσει.
- Αν θέλετε, πασπαλίζετε με λίγο κεφαλοτύρι την επιφάνεια στα τελευταία λεπτά ψησίματος.
- Αφήστε το παστίτσιο να σταθεί για 10′ -15′ στον πάγκο και απολαύστε το ζεστό και λαχταριστό.