Φτιάξε στο σπίτι παραδοσιακούς λουκουμάδες όπως φτιάχνουν στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του Β. Αιγαίου. Πρόκειται για το αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό σε όλη την Ελλάδα. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε έναν ζεστό και αφράτο λουκουμά περιχυμένο με μέλι, κανέλα και καρύδια. Για όποτε λοιπόν τους λιγουρεύεστε, σας έχουμε την συνταγή για να τους φτιάξετε στο σπίτι γρήγορα και εύκολα.

Πως να φτιάξετε τους αφράτους λουκουμάδες

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό ή γ.ο.χ.
  • 25 γρ. νωπή μαγιά (ή 1 φακελάκι ξερή)
  • 1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 2 φλ. περίπου χλιαρό νερό

Για το τηγάνισμα

  • Ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

  • Θυμαρίσιο μέλι
  • Κανέλα
  • Καβουρντισμένο σουσάμι

Δείτε επίσης: Σοκολατόπιτα του 10λεπτου – Με υλικά που έχετε όλοι στο σπίτι σας

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, την ξερή μαγιά, το μέλι και προσθέτουμε σιγά σιγά νερό μέχρι να γίνει ο παχύς χυλός.
  • Τέλος προσθέτουμε το αλάτι.
  • Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε κοντά σε ζεστό χώρο (καλοριφέρ ή δίπλα στην κουζίνα) για 30 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να ανεβαίνει στα τοιχώματα του μπολ.

Για το τηγάνισμα

  • Σε μια κατσαρόλα βαθιά ζεσταίνουμε ελαιόλαδο.
  • Μην ξεχνάτε, κάθε φορά που κόβουμε τους λουκουμάδες, βουτάμε το κουτάλι σε νερό για να ξεκολλάνε εύκολα και να πέφτουν στο ελαιόλαδο.
  • Τους κόβουμε με το χέρι. Βουτάμε την αριστερή παλάμη στο μείγμα και πιέζουμε προς τα πάνω.
  • Το λουκουμά που βγαίνει απ’ τον αντίχειρα τον κόβουμε με κουτάλι και τον ρίχνουμε στο καυτό ελαιόλαδο ή πιο απλά ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα στο λάδι.
  • Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν και τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Τους βάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με θυμαρίσιο μέλι, κανέλα και καβουρντισμένο σουσάμι.

argiro.gr