Η Τσικνοπέμπτη είναι η απόλυτη γιορτή του κρέατος, μια μέρα αφιερωμένη στη χαρά του ψησίματος και των μεζέδων! Αν θέλεις να δημιουργήσεις την τέλεια ατμόσφαιρα στο σπίτι, χωρίς να χάσεις τίποτα από τη γεύση και το κέφι της ημέρας, τότε βρίσκεσαι στο σωστό μέρος.

Σου παρουσιάζουμε τρεις άπαιχτες συνταγές της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, που θα απογειώσουν το γιορτινό σου τραπέζι. Ζουμερά κρέατα, μυστικά μαρινάδας και πεντανόστιμα συνοδευτικά για να τσικνίσεις με στυλ, ακόμα κι αν δεν έχεις ψησταριά. Ετοιμάσου για αρώματα, γεύσεις και απολαυστικές στιγμές με την παρέα σου!

Το μενού της Τσικνοπέμπτης

Χοιρινά παϊδάκια καραμελωμένα με bbq sauce

Χοιρινά παιδάκια

Δεν είναι απλά παϊδάκια. Είναι υπέροχα μαριναρισμένα, τέλεια ψημένα και με καραμελωμένη BBQ sauce. Είναι μοναδικά.

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινά παϊδάκια

Για τη μαρινάδα

  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • 2 κ.σ. κέτσαπ
  • 1 κ.σ. σόγια sauce
  • 2 κ.σ. άσπρο ξύδι ή ριζόξυδο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • μπόλικο πιπέρι

Για τη bbq sauce

  • 2 κ.σ. σπορέλαιο
  • 1/2 μικρό κρεμμύδι
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 1 ¼ φλ. κέτσαπ
  • 1/3 φλ. νερό
  • 1 κ.σ. worcestershire sauce
  • 2 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
  • 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. μελάσα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας για τα χοιρινά παϊδάκια σε ένα μπολ, τα ανακατεύουμε και αλείφουμε το κρέας και από τις δύο πλευρές.
  2. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο από 1 έως 4 ώρες.
  3. Ανάβουμε το φούρνο στον αέρα στους 200 ºC. Βάζουμε σχάρα μέσα σε ταψί και τοποθετούμε το κρέας έτσι ώστε να είναι το κρέας από πάνω και τα κόκκαλα από κάτω.
  4. Ψήνουμε για 10 λεπτά, αλείφουμε με τη bbq σως, συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10λεπτά και αλείφουμε ξανά.
  5. Στο τέλος ανάβουμε το grill για 2-3 λεπτά για να καραμελώσει η επιφάνεια.
  6. Βάζουμε το κρεμμύδι στο λάδι για 4-5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
  7. Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο ή όλοκληρο και το αφήνουμε για 1 λεπτό στο λάδι, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά να πυκνώσει η σάλτσα.

Συγκλονιστικά αρνίσια κεμπάπ

Μην παραψήσετε τα κεμπάμπ, γιατί στεγνώνουν και σκληραίνουν.

Για το κεμπάπ

  • 500 γρ. αρνίσιος κιμάς
  • 200 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • Αλάτι

Για την γαρνιτούρα

  • Ντομάτα
  • Πιπεριά κέρατο πράσινη
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 κ.σ. μαϊντανό
  • 1 κ.γ. σουμάκ
Εκτέλεση
  1. Καθαρίζουμε τις πιπεριές και αφαιρούμε τους σπόρους.
  2. Βάζουμε στο μπλέντερ το σκόρδο και τις πιπεριές και τα ψιλοκόβουμε μέχρι να γίνουν αλοιφή.
  3. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε το μείγμα με τις πιπεριές και το σκόρδο.
  4. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και τα καρυκεύματα.
  5. Ζυμώνουμε αρκετή ώρα τον κιμά.
  6. Ο κιμάς είναι έτοιμος όταν πιάνοντάς τον με τα δάχτυλα αρχίσει να κολλάει (περίπου 10΄ ζύμωμα).
  7. Σκεπάζουμε τον κιμά και τον αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει ώστε να πλάθεται.
  8. Παίρνουμε πλακέ σούβλες για κεμπάμπ και τις «ντύνουμε» με το μείγμα.
  9. Ψήνουμε στη σχάρα για 7΄-8΄ από κάθε πλευρά.
  10. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες.
  11. Το πασπαλίζουμε με σουμάκ και ανακατεύουμε.
  12. Κόβουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες σε παχιές φέτες και τα βάζουμε σε ταψί ή στη σχάρα.
  13. Σερβίρουμε με ψητά λαχανικά και το κρεμμύδι.
  14. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Φρυγαδέλι

Φρυγαδέλι

Για τα φρυγαδέλια

  • 1/2 φλ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 αρνίσια μπόλια (μεγάλη)
  • 1 αρνίσιο συκώτι
  • 4 σκελ. σκόρδο τριμμένο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Ψιλοκόβουμε το συκώτι σε μικρά κομματάκια και το βάζουμε σε μπολ.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι.
  3. Ζεματάμε την μπόλια σε ζεστό νερό για να ανοίξει και την απλώνουμε σε πάγκο.
  4. Αφαιρούμε και πετάμε τα σκληρά, χοντρά μέρη της μπόλιας.
  5. Κόβουμε με μαχαίρι την μπόλια σε μακρόστενα κομματάκια για τα φρυγαδέλια μας.
  6. Τοποθετούμε σε κάθε κομμάτι μπόλιας από 1 κ.γλ. γέμιση κατά μήκος και δίνουμε σχήμα μακρόστενο στα φρυγαδέλια.
  7. Τα τυλίγουμε. Αφού τα φτιάξουμε όλα, σε τηγάνι τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
  8. Τα σβήνουμε με λεμόνι.

Ευχαριστούμε πολύ το Argiro.gr