Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου φέρνει στο τραπέζι μας την ξεσκέπαστη κολοκυθόπιτα Πάρου. Μια εύκολη, γρήγορη και παραδοσιακή συνταγή που θα γίνει η αγαπημένη σας, αφού είναι ένα πιάτο που τρώγεται ακόμα και στην παραλία.

Πώς να φτιάξετε την κολοκυθόπιτα Πάρου

Υλικά

  • 1 kg κολοκύθια τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσ. άνηθο-μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένα
  • 1/2 kg μανούρα χλωρή ή φέτα σε χοντρά τρίμματα
  • 250 gr ξινομυζήθρα ή φρέσκια μυζήθρα
  • 3 αυγά χτυπημένα
  • 1 φλ. φρυγανιά (ή παξιμάδι Πάρου τριμμένο)

Δείτε επίσης: Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο σε 10 λεπτά – Το απόλυτο μυστικό για να σου βγει τραγανή απ’ έξω και ζουμερή από μέσα

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τα τριμμένα κολοκύθια σε σουρωτήρι.
  • Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για 15΄ να βγάλουν τα υγρά τους.
  • Τα στύβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο για 5΄ να γίνουν διάφανα.
  • Προσθέτουμε τα κολοκύθια και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους στο μισό, για περίπου 6΄.
  • Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια κι ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε.
  • Αφήνουμε το μείγμα για 5-10΄ να κρυώσει ελαφρά.
  • Προσθέτουμε όλα τα βότανα και τα τυριά. Ανακατεύουμε.
  • Τέλος προσθέτουμε τα αυγά κι ανακατεύουμε.
  • Σε ταψί στρογγυλό 30 εκ. αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο.
  • Πασπαλίζουμε την φρυγανιά και κρατάμε 2 κ.σ για την επιφάνεια.
  • Αδειάζουμε την κολοκυθόπιτα, ισιώσουμε την επιφάνεια.
  • Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
  • Ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για περίπου 30΄ να ροδίσει.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.
  • Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.

argiro.gr