Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου φέρνει στο τραπέζι μας την ξεσκέπαστη κολοκυθόπιτα Πάρου. Μια εύκολη, γρήγορη και παραδοσιακή συνταγή που θα γίνει η αγαπημένη σας, αφού είναι ένα πιάτο που τρώγεται ακόμα και στην παραλία.
Πώς να φτιάξετε την κολοκυθόπιτα Πάρου
Υλικά
- 1 kg κολοκύθια τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσ. άνηθο-μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένα
- 1/2 kg μανούρα χλωρή ή φέτα σε χοντρά τρίμματα
- 250 gr ξινομυζήθρα ή φρέσκια μυζήθρα
- 3 αυγά χτυπημένα
- 1 φλ. φρυγανιά (ή παξιμάδι Πάρου τριμμένο)
Δείτε επίσης: Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο σε 10 λεπτά – Το απόλυτο μυστικό για να σου βγει τραγανή απ’ έξω και ζουμερή από μέσα
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα τριμμένα κολοκύθια σε σουρωτήρι.
- Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για 15΄ να βγάλουν τα υγρά τους.
- Τα στύβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο για 5΄ να γίνουν διάφανα.
- Προσθέτουμε τα κολοκύθια και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους στο μισό, για περίπου 6΄.
- Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια κι ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε.
- Αφήνουμε το μείγμα για 5-10΄ να κρυώσει ελαφρά.
- Προσθέτουμε όλα τα βότανα και τα τυριά. Ανακατεύουμε.
- Τέλος προσθέτουμε τα αυγά κι ανακατεύουμε.
- Σε ταψί στρογγυλό 30 εκ. αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο.
- Πασπαλίζουμε την φρυγανιά και κρατάμε 2 κ.σ για την επιφάνεια.
- Αδειάζουμε την κολοκυθόπιτα, ισιώσουμε την επιφάνεια.
- Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για περίπου 30΄ να ροδίσει.
- Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.
- Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.