Οι γιορτές είναι η ιδανική ευκαιρία να γεμίσετε το τραπέζι σας με πιάτα που εντυπωσιάζουν και ζεσταίνουν την καρδιά. Τι καλύτερο από μια ζουμερή, χρυσαφένια ζαμπονοτυρόπιτα, γεμάτη λιωμένα τυριά και τραγανό μπέικον; Αυτή η συνταγή υπόσχεται να κλέψει την παράσταση, ικανοποιώντας μικρούς και μεγάλους.
Ετοιμάστε την εύκολα και χαρίστε στους αγαπημένους σας ένα πιάτο που θα θυμούνται για καιρό!
Τι θα χρειαστείτε για την ζαμπονοτυρόπιτα
- 1 πακέτο ζύμη σφολιάτα
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 4 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
- 500 γρ. γάλα
- 2 αυγά
- μπόλικο πιπέρι
- 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
- 300 γρ. ζαμπόν
- 250 γρ. φέτα
- 250 γρ. κασέρι
- 250 γρ. κεφαλογραβιέρα
- Λίγο μαύρο σουσάμι
- Διάλυμα αυγού
Εκτέλεση
Δείτε επίσης: Γαλοπούλα ψητή στο φούρνο – Τα 2 μυστικά για να βγει ζουμερή με ξεροψημένη πέτσα

- Βάζουμε όλα τα υλικά για την κρέμα σε κατσαρόλα (βούτυρο, σιμιγδάλι, γάλα, μοσχοκάρυδο και πιπέρι) και αφήνουμε να βράσουν και να δέσει η κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα τυριά ψιλοκομμένα και το ζαμπόν ψιλοκομμένο.
- Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας. Απλώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί, φροντίζοντας να ανασηκώσουμε το πλαϊνό τοίχωμα.
- Αδειάζουμε την κρύα γέμιση.
- Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο και χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια για να εξατμίζονται οι υδρατμοί της γέμισης.
- Αλείφουμε με διάλυμα αβγού και πασπαλίζουμε με μαυροσίσαμο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα για 45′, να ροδίσει και να φουσκώσει.
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσει η ζαμπονοτυρόπιτα και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.
Ευχαριστούμε το Argiro.gr