7 συμβουλές που πρέπει να γνωρίζει κάθε νοικοκυρά

Πως καθαρίζεις σωστά το τηγάνι από τις μυρωδιές, πως φτιάχνεις πιο γρήγορα τα ρεβύθια κι άλλα πολλά

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Unsplash.com
Unsplash.com

Κάτι πήγε στραβά εκεί που μαγειρεύετε; Δε χρειάζεται να πνίγεστε σε μια κουταλιά νερό. Σε αυτή τη στήλη θα βρείτε μικρές μεν αλλά “μεγάλες” σε αξία συμβουλές που θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους στην κουζίνα σας κι έτσι θα εξοικονομείτε χρόνο, χρήμα και ενέργεια...!

Τα της νοικοκυράς

Ξίδι για τραγανές τηγανιτές πατάτες

Ζηλεύετε τις τέλειες πατάτες με την τραγανή κρούστα που γεύεστε έξω; Μπορείτε να τις φτιάξετε και εσείς στο σπίτι σας με τον πιο εύκολο τρόπο! Αφού ζεστάνετε το λάδι για να τις τηγανίσετε, ρίξτε τις πατάτες σας μαζί με 1 κουταλιά της σούπας ξίδι. Ανακινήστε ελαφρώς το τηγάνι έτσι ώστε να σκορπιστεί μέσα στο ελαιόλαδο και αφήστε να ψηθούν. Στραγγίστε τις σε απορροφητικό χαρτί και αφεθείτε στη νοστιμιά τους!

Για ρεβίθια έτοιμα σε... χρόνο μηδέν

Η αλήθεια είναι ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Όμως απαιτούν χρόνο αρκετό στο βρασμό τους κάτι που πολλές φορές μας βάζει σε σκέψεις να τα φτιάξουμε....ειδικά αν ο χρόνος μας είναι περιορισμένος.. Οπότε για να μην τα στερήστε ποτέ τότε δεν έχετε παρά να τα προβράσετε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Έπειτα θα τα φυλάξετε σε ένα πλαστικό δοχείο και θα τα βάλετε στην κατάψυξη. Όποτε τα χρειαστείτε θα τα βράσετε και θα είναι έτοιμα σε ελάχιστο χρόνο! Κι έτσι δε θα στερήστε ούτε τη νοστιμιά τους ούτε την ωφελιμότητά τους!

Εξαφανίστε τη δυσάρεστη οσμή του τηγανιού

Ένας άντρας μαγειρεύει με τηγάνι στην κουζίνα του
Unsplash.com

Αν έτυχε την προηγούμενη φορά να τηγανίσατε ψάρι και τώρα που ψήσατε τα μπιφτέκια σας νιώθετε να έχουν πάρει τη μυρωδιά της ψαρίλας..., τότε την επόμενη φορά που θα το σαπουνίσετε, τρίψτε τον πάτο του και με φύλλα τσαγιού ή λουίζας.

Μην αντικαθιστάτε το βούτυρο της συνταγής σας

Δείτε επίσης: Σαλιγκάρια στιφάδο: Αν δεις κι έχουν αυτό το χρώμα μην τα φας - Τα μυστικά για να τα καθαρίζεις σωστά

Σε περίπτωση που ετοιμάζετε μια ζύμη για κουραμπιέδες, χριστουγεννιάτικα μπισκότα ή άλλα γλυκίσματα αποφύγετε να αντικαταστήσετε το βούτυρο που αναγράφεται στην εκάστοτε συνταγή σας με κάποιο της αρεσκείας σας. Το καθένα από αυτά έχει το δικό του λόγο ύπαρξης, διαφορετικό άρωμα αλλά και “συμπεριφορά”. Για παράδειγμα το πρόβειο βούτυρο είναι πιο υγρό, οπότε αν το αντικαταστήσετε με βούτυρο αγελάδος τότε το πιθανότερο είναι να δείτε τους κουραμπιέδες σας να “απλώνουν” στο ταψί!

Διατηρήστε τη “ζωντάνια” των μελομακάρονων

Δεν είναι κρίμα να έχετε φτιάξει τα τέλεια μελομακάρονα και μέσα σε λίγες μέρες να δείτε την άκρως λαχταριστή γεύση τους και την καλοφτιαγμένη υφή τους να αλλοιώνεται; Γιαυτό λοιπόν δώστε σημασία στον τρόπο συντήρησής τους που το μόνο που απαιτεί είναι να τα σκεπάσετε με μεμβράνη ή να τα κλείσετε σε τάπερ.

Για τέλειους λαχανοντολμάδες

Επειδή οι λαχανοντολμάδες έχουν την τιμητική τους βάση παράδοσης στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι τότε δείτε το έξυπνο μυστικό για το λάχανο που θα χρησιμοποιήσετε: Αφαιρέστε το σκληρό μέρος του λάχανου και βάλτε το να βράσει μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα που έχετε γεμίσει με αλατισμένο βραστό νερό. Μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν τα φύλλα, ξεκινήστε να αφαιρείτε ένα ένα τα φύλλα από έξω προς τα μέσα και να τα τυλίξετε με τη γέμιση.

Δώστε στο μοσχάρι ρόλο πρωταγωνιστή!

Αν είστε λάτρης του μοσχαρίσιου κρέατος τότε δώστε του ρόλο προωταγωνιστή γρήγορα και απλά. Προσέξτε να έχει το “σωστό” χρώμα, δηλαδή το κόκκινο του κερασιού ή σκούρο κόκκινο και αποφύγετε το καφετί χρώματος. Αν θέλετε γιουβέτσι ή για σούπα τότε προτιμήστε το στήθος του που είναι πιο λιπαρό και μαγειρευεται πιο εύκολα. Διαφορετικά αν θέλετε κάτι πολύ εκλεκτό τότε διαλέξτε τα μέρη που προέρχονται από τις πλάτες και το πίσω μέρος του μοσχαριού, όπως η κόντρα, το κιλότο και η σπαλομπριζόλα.