Σπιτικά μπισκότα: Το μεγάλο λάθος που κάνει το 99% και δεν του βγαίνουν τραγανά αλλά νιανιά

Plus, μια υπέροχη συνταγή για μπισκότα χωρίς γλουτένη

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Unsplash.com
Unsplash.com

Με λίγη προσοχή στα υλικά που αγοράζουμε μπορούμε να φτιάξουμε λαχταριστά γλυκίσματα και να τα απολαύσουν όσοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Δοκιμάστε αυτά τα πανεύκολα μπισκότα και θα τα λατρέψετε.

Συνταγή: Cookies χωρίς γλουτένη

  • 115 γρ. μαργαρίνη, χωρίς γάλα και σόγια, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 30ml χυμό πορτοκαλιού φρέσκο
  • 1 βανίλια σε σκόνη
  • 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας μπίτερ (χωρίς γάλα και γλουτένη)
  • 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (χωρίς γλουτένη και μαγιά)

Εκτέλεση

Συνταγή για μπισκότα cookies
Unsplash.com

Δείτε επίσης: Έβγαλες το κέικ από το φούρνο και απογοητεύτηκες; 3+1 tips για να μην ''κάτσει'' η ζύμη στη φόρμα

  1. Φτιάξτε τα μπισκότα. Ρίξτε σε ένα μπολ τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη και ανακατέψτε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να έχετε ένα λείο και ομοιογενές μείγμα. Προσθέστε στο χυμό πορτοκαλιού, τις σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας και τη βανίλια και ανακατέψτε με μια σπάτουλα σιλικόνης να ομογενοποιηθούν. Ρίξτε τέλος στο μπολ το αλεύρι και ζυμώστε με τα χέρια σας μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη. Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και πλάστε τη με τα χέρια σας σε ένα μακρόστενο ρολό. Τυλίξτε το ρολό με διάφανη μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να σταθεί η ζύμη και να
    μπορέσετε να κόψετε τα cookies. Αν έχετε χρόνο μπορείτε να το αφήσετε στο ψυγείο και όλο το βράδυ.
  2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 °C στον αέρα. Απλώστε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε μια λαμαρίνα φούρνου.
  3. Ψήστε τα μπισκότα. Βγάλτε το ρολό της ζύμης από το ψυγείο και αφαιρέστε τη διάφανη μεμβράνη. Τοποθετήστε το σε μια επιφάνεια κοπής και με ένα αιχμηρό μαχαίρι κόψτε όλο το ρολό σε ροδέλες πάχους περίπου 0,5 εκ. Τοποθετήστε τις ροδέλες στη λαμαρίνα φούρνου που ετοιμάσατε στην αρχή. Βάλτε τη λαμαρίνα στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήστε τα cookies στους 175 °C, στον αέρα, για 10΄.
  4. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρώς πριν σερβίρετε.

Συχνά λάθη

  • Δεν αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί στο ψυγείο, με αποτέλεσμα να είναι ακόμα αρκετά μαλακή και να μην μπορούμε να κόψουμε τα cookies.
Έξυπνη ιδέα
  • Αν θέλετε μπορείτε να χωρίσετε τη ζύμη στα δύο και στο ένα μέρος να προσθέσετε 10 γρ. κακάο σε σκόνη για να φτιάξετε και σοκολατένια cookies.