Η βελουτέ σούπα, με την κρεμώδη υφή της και τη γεμάτη γεύση της, αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα για κάθε εποχή. Ωστόσο, πολλοί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της σωστής τεχνικής για να πετύχουν την τέλεια υφή, χωρίς να είναι νερουλή ή να χάνει την πλούσια σύστασή της.
Η διαδικασία της παρασκευής της δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται, και απαιτεί μερικά βασικά μυστικά και σωστές αναλογίες, ώστε να επιτευχθεί το ιδανικό αποτέλεσμα. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, λοιπόν, μας αναλύει τη σωστή τεχνική, μια τεχνική που θα σας βοηθήσει να πετύχετε μια πηχτή, ομοιόμορφη και βελούδινη βελουτέ σούπα, δίχως τον ανεπιθύμητο κίνδυνο να «βγάλει νερό».
Ποια είναι η τεχνική της σούπας βελουτέ;

Δείτε επίσης: Φασολάδα: Τα μυστικά για να βγει χυλωμένη κι όχι νερομπούλι
- Για αρχή σοτάρουμε σε μία κατσαρόλα τα υλικά μαζί με ελαιόλαδο ή βούτυρο.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά βραστό νερό ή ζωμό, τόσο ώστε να σκεπάζονται όλα τα υλικά σας καλά αλλά όχι υπερβολικά για να μην βγει νερουλή ή αραιή η βελουτέ μας.
- Μαγειρεύουμε τη σούπα μας σκεπασμένη μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά μας.
- Με γρήγορες κινήσεις και με τη βοήθεια του ραβδομπλέντερ λιώνουμε όλα τα υλικά μας, που γενικά είναι καλό να μπαίνουν στην κατσαρόλα σε μικρά κυβάκια για να πολτοποιηθούν πιο εύκολα.
- Όποια λαχανικά και αν έχουμε επιλέξει για τη δική μας σούπα βελουτέ, το στοιχείο εκείνο που θα την κάνει ακόμα πιο συμπυκνωμένη είναι η προσθήκη της πατάτας ή άλλου συστατικού με άμυλο.
- Μία παραλλαγή της παρασκευής της βελουτέ είναι η μέθοδος κατά την οποία τα λαχανικά μας δένουν με το βούτυρό στο οποίο προσθέτουμε αλεύρι για να σχηματιστεί το ρου. Μαζί με αυτά, προσθέτουμε γάλα ή κρέμα γάλακτος και η σούπα μας συνεχίζει να μαγειρεύεται.
- Μετά την πολτοποίηση γενικά των λαχανικών μας μπορούμε εναλλακτικά να προσθέσουμε λίγο γιαούρτι, διάφορα μαλακά τυριά ή κρέμα γάλακτος, αν δεν μας πειράζει να είναι πιο λιπαρή η σούπα μας.
- Για να μπορέσει να γίνει πιο βελούδινη η υφή της σούπας μας, μπορούμε να περάσουμε τον πολτό μας από ένα σουρωτήρι έτσι ώστε να απομακρύνουμε τυχόν μικρά κομμάτια που δεν πολτοποιήθηκαν.
- Η προσθήκη ενός ζωμού κοτόπουλου δίνει έξτρα γεύση
Ευχαριστούμε το Argiro.gr