Ρίξε 4 κουταλιές της σούπας κανέλα μαζί με νερό στα φυτά σου - Το αποτέλεσμα θα σε εντυπωσιάσει

Διώχνει μέχρι και τα μυρμήγκια

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Ρίξε 4 κουταλιές της σούπας κανέλα μαζί με νερό στα φυτά σου - Το αποτέλεσμα θα σε εντυπωσιάσει

Πολλές και θαυματουργές είναι οι ιδιότητες της κανέλας σε πολλούς τομείς (ακόμα και για τον καρκίνο) και μια από αυτές είναι πως βοηθά στην προληπτική αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών που προσβάλλουν τα φυτά, στην καταπολέμηση των μυρμηγκιών στον κήπο καθώς επίσης ενισχύει την ανάπτυξη του ριζκού συστήματος κατά την διαδικασία του πολλαπλασιασμού των φυτών με μοσχεύματα.

Ας δούμε λοιπόν με ποιους τρόπους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κανέλα στην κηπουρική, στις γλάστρες και στον κήπο μας.

Ρίξε κανέλα στα φυτά σου

Κανέλα για αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών

Η κανέλα λειτουργεί ως ένα αντιμηκυτιακό για τα φυτά και βοηθάει στην προληπτική αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών σε πολλά λαχανικά, όπως το ωίδιο της αγγουριάς και της κολοκυθιάς, το ωίδιο της ντομάτας και της πιπεριάς και τον περονόσπορος της πατάτας.

Η κανέλα χρησιμοποιείται επίσης σε λουλούδια που έχουμε σε γλάστρα και καλλωπιστικά φυτά που βρίσκονται στον κήπο, όπως σε γαρυφαλλιές, ορτανσίες και τριανταφυλλιές για την προληπτική αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών. Ειδικά στις τριανταφυλλιές, ο ψεκασμός του φυλλώματος με διάλυμα κανέλας βοηθά στην καταπολέμηση του ωίδιου της τριανταφυλλιάς, της σκωρίασης και τη μελανής κηλίδωσης.

Υλικά:

 • 80 γραμμάρια κανέλα τριμμένη (4 κουταλιές της σούπας)
 • 1 λίτρο νερό (4 κουταλιές σούπας)

Εφαρμογή:

 • Σε ένα βάζο που είναι ανθεκτικό σε υψηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε μέσα 4 κουταλιές της σούπας τριμμένη κανέλα, ρίχνουμε 1 λίτρο ζεστό νερό και κλείνουμε το βάζο με καπάκι για να μη φύγουν τα διάφορα έλαια της κανέλας που εξατμίζονται.
 • Αφήνουμε το διάλυμα της κανέλας να κρυώσει για 1 ώρα και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
 • Στη συνέχεια το περνάμε μέσα από μία σίτα ή από ένα φίλτρο καφέ για να το βάλουμε στο ψεκαστηράκι μας.
 • Ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών μας κατά το σούρουπο, αποφεύγοντας τον έντονο μεσημεριανό ήλιο.
 • Μπορούμε να επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό των φυτών με διάλυμα κανέλας κάθε 2 εβδομάδες. Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε να ψεκάζουμε όταν
 • έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, μεγαλύτερες των 30°C για να μη δημιουργήσουμε εγκαύματα στα φυτά.

Ρίξε κανέλα στα φυτά σου

Κανέλα ως φυσικό απωθητικό των μυρμηγκιών

 • Η χρήση της κανέλας στα φυτά και γύρω από το σπίτι μας αποτελεί ένα φυσικό τρόπο για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών. Συγκεκριμένα, η κανέλα δεν σκοτώνει τα μυρμήγκια, αλλά τα απωθεί καθώς λόγω του έντονου αρώματος αποπροσανατολίζονται και χάνουν την επικοινωνία με την φωλιά τους.
 • Για την αποτελεσματική απώθηση λοιπόν των μυρμηγκιών, εντοπίζουμε τις φωλιές τους και ρίχνουμε μέσα κανέλα τριμμένη στην είσοδο της φωλιάς. Επιπλέον, τοποθετούμε κανέλα γύρω από τις ρίζες των φυτών για να εμποδίσουμε τα μυρμήγκια να επισκεφτούν τους βλαστούς και το φύλλωμα τους.

Κανέλα ως βοηθητικό ριζοβολίας των φυτών

 • H κανέλα χρησιμοποιείται στον πολλαπλασιασμό των φυτών με μοσχεύματα για να τα βοηθήσουμε να ριζοβολήσουν πιο εύκολα. Το σκόνισμα της βάσης των κομμένων βλαστών με τριμμένη κανέλα ενισχύει την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, ενώ παράλληλα το προστατεύει από την προσβολή ασθενειών.
 • Συμπληρωματικά, στην βάση της τομής του μοσχεύματος και πάνω από την κανελά, μπορούμε να κάνουμε επάλειψη με μέλι. Η προσθήκη μελιού βοηθά στο σφράγισμα την κανέλας πάνω στην τομή ενώ παράλληλα βοηθά ακόμη περισσότερο τη ριζοβολία του μοσχεύματος. Πρέπει να αναφέρουμε πως η κανέλα και το μέλι αποτελούν ένα φυσικό τρόπο για να αυξήσουμε την επιτυχία του πολλαπλασιασμού, ωστόσο δε μπορούν να υποκαταστήσουν την αποτελεσματικότητα της ορμόνης ροζοβολίας.

Κι ένα μυστικό για την χρήση της κανέλας στα φυτά

Η τριμμένη κανέλα, όπως άλλωστε και η στάχτη, μπορεί να αξιοποιηθεί αντί για πάστα κλαδέματος για επάλειψη στις τομές που κάνουμε σε θάμνους και δέντρα όταν κλαδεύουμε. Η χρήση της κανέλας προστατεύει από την προσβολή από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

Πηγή: mistikakipou.gr

Τι άλλα οφέλη έχει η κανέλα

 • Μειώνει τη φλεγμονή: Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά της κανέλας δρουν κατά της φλεγμονής και συμβάλλουν στην υποχώρηση του μυϊκού πόνου και του οιδήματος.
 • Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου: Ανασκόπηση μελετών έδειξε ότι η πρόσληψη 120mg κανέλας καθημερινά, μειώνουν τα επίπεδα κακής LDL χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και ολικής χοληστερόλης. Άλλη μελέτη έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν διατροφή με πολλά μπαχαρικά, όπως κανέλα και κουρκουμά και έτρωγαν λιπαρά γεύματα, μείωσαν τα τριγλυκερίδια.
 • Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη: Η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικού συνδρόμου. Έρευνες έδειξαν ότι η βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου με κανέλα σε διαβητικούς, μείωσε τα επίπεδα σακχάρου και βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη.