Θεραπεύει το άσθμα αλλά μπορεί να σκοτώσει παιδιά και κατοικίδια - Το φυτό που μπορεί να έχεις στο σπίτι σου και να μην το ξέρεις

Κι όμως!

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Unsplash / Alex Seinet
Unsplash / Alex Seinet

Υπάρχουν πολλών ειδών φυτά. Τα εντελώς άκακα και αδιάφορα, τα εντυπωσιακά που φέρνουν τύχη, χρήματα, ακόμα και φλερτ (δείτε εδώ με ποιο άνθος θα βρείτε σύντροφο αν το βάλετε στο σωστό σημείο του σπιτιού), ενώ υπάρχουν και εκείνα που μπορεί να φαίνονται όμορφα, ωστόσο πρέπει να μένουν μακριά μας για το καλό μας!

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για το φυτό που ενώ έχει μερικές ευεργετικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν άσθμα, είναι ικανό να σκοτώσει παιδιά και ζώα.

Το φυτό που θεραπεύει το άσθμα, αλλά σκοτώνει παιδιά και κατοικίδια

Ο λόγος για τον κισσό, το αναρριχητικό φυτό που συνήθως κοσμεί προσόψεις κτιρίων, παίρνοντας γιγαντιαίες διαστάσεις. Η ιδιότητά του, συγκεκριμένα, είναι η απορρόφηση της μούχλας από την ατμόσφαιρα, γεγονός που κάνει καλό σε όσους έχουν προβλήματα με την αναπνοή τους, έχουν άσθμα ή και υπνική άπνοια. Μία μικρή γλάστρα στην κρεβατοκάμαρα θα σας σώσει.

Πρέπει, όμως, να μην βρίσκεται σε σημείο εύκολα προσβάσιμο από κατοικίδια ή μικρά παιδιά, διότι είναι ένα αρκετά τοξικό άνθος και αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να γίνει καταστροφικός!

Κισσός
Unsplash / Lora Ohanessian

Άλλο ένα φυτό που πρέπει να κρατάς σε απόσταση

Υπάρχει ένα ακόμη - που συνήθως βγαίνει και μόνο του μεταξύ άλλων στα οικόπεδα ή έξω από τα σπίτια - μπορεί να προκαλέσει μέχρι και εσωτερική αιμορραγία και ανεπάρκεια αν γίνει καταλάθος κατάποση ή αν τα δαγκώσουν τα κατοικίδια σας (δείτε αναλυτικά εδώ τα 8 πιο επικίνδυνα φυτά).

Ο λόγος για τον Ρικίνο που είναι ένας ημιξυλώδης θαμνος. Έχει μεγάλα φύλλα, λοβωτά με οδοντωτό κράσπεδο και χρώμα γυαλιστερό ιώδες ή ερυθρό-πράσινο. Τα άνθη του είναι μικρά κιτρινοπράσινα και διατάσσονται σε ταξιανθία σπίδακα, με τα αρσενικά άνθη να βρίσκονται στο κάτω μέρος και τα θηλυκά στο πάνω. Ο καρπός του είναι κόκκινος και ακανθώδης με σπέρματα που μοιάζουν με τσιμπούρια. Φύεται συχνά σε άκρες δρόμων, αγρών, οικοπέδων, τόπους ρίψης απορριμμάτων και γενικά υγρά εδάφη.

Ρικίνος επικινδυνότητα φυτού

Η κύρια δηλητηριώδης ουσία του φυτού είναι η ρικίνη (ανήκει στις λεκτίνες, πρωτεΐνες που συνδέονται σε υδατάνθρακες), η οποία βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα σπέρματα του φυτού και σε μικρότερες ποσότητες στα φύλλα. Η ρικίνη είναι μια τύπου 2 πρωτεΐνη απενεργοποίησης ριβοσωμάτων με ισχυρή κυτταροτοξική δράση αφού παρεμποδίζει την πρωτεινοσύνθεση. Δυστυχώς δεν υπάρχει αντίδοτο για την τοξίνη αυτή. Είναι εκπληκτικό πως από τα σπέρματα του φυτού παράγεται το πολύ γνωστό καστορέλαιο, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιούμε χωρίς κάποιο πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει πολύ απλά διότι οι υψηλές θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του καστορέλαιου μετουσιώνουν την τοξική αυτή πρωτεΐνη και την απενεργοποιούν.

Η κατάποση λοιπόν της ρικίνης μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό, διάρροια, δυσφαγία, εσωτερική αιμορραγία που εμφανίζεται ως μελαινα και αιματεμεση, ανεπάρκεια παγκρέατος, ήπατος, νεφρών και γαστρεντερικού σωλήνα, ενώ η εισπνοή της μπορεί να οδηγήσει σε βήχα και πυρετό.

Για αυτό καλό θα είναι να το κρατάμε μακριά από τα κατοικίδια, ειδικά αν είναι περίεργα και θέλουν να τα μασουλάνε όλα και από τα παιδιά!

TAGS