Σύμβολο της αγάπης, του πλούτου και της ευτυχίας - Το φυτό που έχει στο σπίτι της στην Αθήνα και στο ξενοδοχείο της στην Άνδρο η Μενεγάκη

Έχει και ευεργετικές ιδιότητες

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Instagram / Ελένη Μενεγάκη
Instagram / Ελένη Μενεγάκη

Η Ελένη Μενεγάκη, μπορεί να είναι πολύ επιτυχημένη και να μη χρειάζεται γούρια, όμως της αρέσει να προσέχει την ενέργεια γύρω της, γι' αυτό και φροντίζει να έχει αντικείμενα τα οποία φέρνουν μόνο ευτυχία στην ίδια, αλλά και στους ανθρώπους της.

Ακριβώς αυτό κάνει και το φυτό που έχει επιλέξει να βάλει στο σπίτι της στην Αθήνα (δείτε εδώ φωτγραφίες από τη μονοκατοικία στα Μελίσσια), αλλά και στο ξενοδοχείο της στην Άνδρο (δείτε εδώ πόσο κοστίζει μία βραδιά εκεί). Είναι σύμβολο της αγάπης, αλλά και του πλούτου ταυτόχρονα και γενικότερα της καλοτυχίας. Πρόκειται για τον βασιλικό, το μοσχοβολιστό φυτό που μπορεί πολλοί από εσάς να έχετε ήδη στον χώρο σας.

Ο συμβολισμός του βασιλικού, του φυτού που φέρνε καλοτυχία στην Ελένη Μενεγάκη

Βασιλικός
Unsplash / Meghan Rodgers

Θωερείται ευλογημένο για όλους του χριστιανούς, καθώς έχει πάρει το όνομά του από την ελληνική λέξη «βασιλεύς», που σημαίνει «βασιλιάς» και εδώ εννοείται ο Ιησούς Χριστός. Σύμφωνα με την Ιερά Παράδοση μάλιστα, είχε φυτρώσει στο μέρος που ήταν θαμμένος ο Τίμιος Σταυρός και από το έντονο άρωμα του τον ανακάλυψε η Αγία Ελένη. Γι’ αυτό ονομάζεται και σταυρολούλουδο και είναι γνωστός από την αρχαιότητα.

Επιπλέον, είναι ετήσιο αρωματικό, ποώδες φυτό που κατάγεται από την τροπική ζώνη της Αφρικής και της Ασίας, ειδικά της Ινδίας. Έχει κα δεύτερη ονομασία, "Ώκιμον το βασιλικόν", και ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών Λαμιίδων (δυόσμων) και στη τάξη των Σωληνανθών. Σήμερα καλλιεργείται στη Γαλλία, Ιταλία, Αίγυπτο, Μαδαγασκάρη, Ουγγαρία, Ινδονησία, Μαρόκο, Ισραήλ, Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Η χρήση του ως φάρμακο

  • Καταπραΰνει τον πονοκέφαλο
  • Η γενική χρησιμότητα του σχετίζεται με το γαστρεντερικό σύστημα, αφού το ισορροπεί και ανακουφίζει από τις κράμπες στο στομάχι, γαστρική καταρροή, εμετό, εντερική καταρροή, δυσκοιλιότητα, εντερίτιδα, διάρροια, αέρια και σπασμούς
  • Ηρεμεί τον βήχα
  • Βοηθάει στη δυσλειτουργία των νεφρών
  • Αποτελεί καλό διουρητικό
  • Στην αρχαιότητα, τον χρησιμοποιούσαν ως επίθεμα μετά από δάγκωμα εντόμου, σκορπιού ή και φιδιού
  • Καρδιοτονωτική δράση
  • Είναι προσαρμογόνο βότανο που βοηθά στη μείωση της κορτιζόλης