Ο "χρυσός" κανόνας 80/20 για να κερδίσεις επιπλέον χώρο στο σπίτι σου

Πέτυχε τάξη, καθαριότητα και καλύτερη ενέργεια

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Director
Shutterstock
Shutterstock

Ομολογώ: Είμαι (σχεδόν) εθισμένη με την τάξη και την καθαριότητα στο σπίτι. Και με εντυπωσιάζουν όλα αυτά τα βίντεο που δείχνουν πώς οργανώνουν οι άνθρωποι και πώς διατηρούν σε τάξη το σπίτι τους. Όλα αυτά μου προκαλούν ένα είδος "ψυχικού μασάζ", που με ανακουφίζει.

Ο "χρυσός" κανόνας που με βοηθάει πολύ, όχι μόνο στη διατήρηση της τάξης, αλλά και στην ψυχική γαλήνη –το έχουμε πει κι άλλες φορές, η τάξη λειτουργεί ως αντίδοτο στο άγχος– είναι αυτός του 80/20, για την αντιμετώπιση του «αρνητικού χώρου» που υπάρχει στα περισσότερα σπίτια, μεγάλα και μικρά.

Συνίσταται στην πλήρωση των χώρων, το πολύ, στο 80% και στο να αφήνετε το υπόλοιπο 20% να «κάνει ένα διάλειμμα» με τη μορφή ενός ελεύθερου χώρου, που χαλαρώνει οπτικά και επιτρέπει σε οποιοδήποτε νέο αντικείμενο να εισέλθει χωρίς να χρειάζεται να πεταχτεί κάτι άλλο αμέσως.

Αν και ναι, με την πάροδο του χρόνου θα πρέπει να κάνετε μια εκκαθάριση για να μείνετε σε αυτό το ιδανικό 80%. Ισχύει για όλους τους τύπους χώρων (ντουλάπες, υπνοδωμάτια, μπάνια ή χολ) και μπορώ να βεβαιώσω ότι κάθε φορά που βάζω τάξη σε συρτάρια ή ντουλάπες προσπαθώ να το εφαρμόζω κατά γράμμα, για να έχω αυτό το περιθώριο των ελιγμών στην πορεία.

Τι είναι ο "χρυσός" κανόνας 80/20

«Δεν μας αρέσει να έχουμε γεμάτες ντουλάπες. Κάπου χάνεστε, νιώθετε σύγχυση και αγχώνεστε», εξηγούν οι ειδικοί, που συγκρίνουν την ευχαρίστηση της τακτοποίησης με αυτήν που νιώθεις όταν κάνεις διαλογισμό.

Τι είναι ο κανόνας "80/20; Πρέπει πάντα να αφήνετε επιπλέον χώρο στο σπίτι, στα δωμάτια, συρτάρια, ντουλάπες για να «αναπνέουν». Είναι κάτι παρόμοιο με μια ιαπωνική συνήθεια, τη Hara Hachi Bu. Πρόκειται για την άποψη να μην τρώμε περισσότερο από το 80% από αυτό που θα θέλαμε να φάμε.

γυναίκα τακτοποιεί ρούχα σε κουτιά
Unsplash

Τακτοποίησε τα πράγματα ανά κατηγορίες και επένδυσε σε κουτιά

Οι ειδικοί αυτής της μεθόδου επιμένουν στα πλεονεκτήματα της προσπάθειας οργάνωσης για να αποφευχθεί η υπερβολική σκέψη και το άγχος του να μην βρίσκεις πράγματα όταν τα αναζητάς. Επιπλέον, λένε, είναι εύκολο να διατηρηθεί εάν ακολουθούνται άλλοι κανόνες, όπως η επεξεργασία και η κατηγοριοποίηση αντικειμένων. Χρησιμοποιήστε κρεμάστρες και δοχεία για ντουλάπια, εκμεταλλευτείτε απροσδόκητους χώρους όπως κάτω από τον νεροχύτη ή τον νιπτήρα και το κρεβάτι, και οργανώστε σιγά-σιγά τα πράγματά σας και τα ρούχα σας.

Και είναι σίγουρο ότι αφήνοντας λίγο ελεύθερο χώρο σε ντουλάπες, συρτάρια και σε οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα για να διατηρηθεί η τάξη και η καθαριότητα - plus ότι μπορείς ανά πάσα στιγμή να προσθέσεις κάποιο καινούργιο αντικείμενο χωρίς να χρειάζεται να ξεφορτωθείς ένα άλλο.

γυναίκα τακτοποιεί συρτάρι κουζίνας
Unsplash

Φυσικά, είναι σημαντικό να ελέγχετε τους αποθηκευτικούς χώρους ανά διαστήματα και να πετάτε ό,τι δεν χρησιμοποιείται, για να έχετε αυτό το 20% άδειο για πάσα χρήση. Και μη διστάσετε να πετάξετε και από την ντουλάπα ό,τι δεν φοράτε για καιρό.

Όπως εξηγεί η ψυχολόγος Laura Palomares, «το γεγονός ότι ο χώρος είναι πιο ανοιχτός και με λιγότερα ερεθίσματα προκαλεί ηρεμία και συγκέντρωση. Το να απαλλαγούμε από αυτό που δεν χρειαζόμαστε καταλήγει να είναι απελευθερωτικό και δημιουργεί ένα αίσθημα ελέγχου και διανοητικής τάξης».