Σοκάρουν τα μέτρα στις Φιλιππίνες και τα λόγια του προέδρου της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε, καθώς τόνισε «όποιος παραβιάζει τον νόμο για τον κορωνοϊό, πυροβολήστε τον».
Όπως μεταδίδει το Reuters, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ντουτέρτε τόνισε πως είναι ζωτικής σημασίας όλοι να συνεργάζονται και να τηρούν τα μέτρα της καραντίνας κατ’ οίκον, καθώς οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και να στηρίξουν το εύθραυστο σύστημα υγείας της χώρας.
«Έδωσα εντολή στην αστυνομία και τον στρατό, καθώς και στους υπεύθυνους των χωριών, να πυροβολούν κατά ανθρώπων, σε περίπτωση προβλημάτων ή ταραχών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή σας. Αντί να προκαλείτε προβλήματα, εγώ θα σας στείλω στον τάφο», τόνισε ο πρόεδρος.
Μερικές ώρες πριν από τις δηλώσεις αυτές που έκανε ο Ντουτέρτε χθες, Τετάρτη, το βράδυ, είχαν συλληφθεί περίπου 20 άνθρωποι σε παραγκουπόλεις πέριξ της Μανίλας, επειδή οργάνωσαν μια διαδήλωση εναντίον της κυβέρνησης που κατηγορείται ότι δεν παρέχει βοήθεια σε τρόφιμα στους πιο φτωχούς πολίτες.
Όπως συμβαίνει συχνά, οι υπεύθυνοι των αρχών έσπευσαν να διασκεδάσουν τις ακραίες δηλώσεις του προέδρου τους, με τον αρχηγό της αστυνομίας Άρτσι Γκαμπόα να διαβεβαιώνει πως οι αστυνομικοί δεν πρόκειται να πυροβολούν όσους δεν συνετίζονται.
«Πιθανόν ο πρόεδρος επέμεινε κάπως περισσότερο στην εφαρμογή του νόμου σε αυτή την περίοδο της κρίσης», πρόσθεσε ο Ντουτέρτε, την ώρα που πάνω από τους μισούς των 110 εκατ. κατοίκων της χώρας του βρίσκονται περιορισμένοι στα σπίτια τους, με πολλούς από αυτούς να βασίζουν την επιβίωσή τους στην εποχική ή μερική απασχόληση.
Οι τελευταίες αυτές δηλώσεις του Ντουτέρτε αμέσως προκάλεσαν την καταδίκη από την πλευρά των οργανώσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου, που ζητούν από την κυβέρνηση να τροφοδοτήσει με ζωτικής ανάγκης προϊόντα τους φτωχούς, αντί να τους εκτοξεύει απειλές.
«Είναι πολύ ανησυχητικό που ο πρόεδρος Ντουτέρτε επεκτείνει την πολιτική του “πυροβολώ για να σκοτώσω”. Η χρήση ανεξέλεγκτης βίας, που έχει στόχο να σκοτώνει, ποτέ δεν πρέπει να θεωρείται λύση για να απαντήσει κανείς σε μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όπως είναι η πανδημία του κορωνοϊού», ανακοίνωσε η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία στις Φιλιππίνες. Πίσω στα δικά μας έγινε γνωστό πως στα 52 ανέβηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα.
Οι Φιλιππίνες μετρούν 2.331 κρούσματα και 96 θανάτους από κορωνοϊό, όμως καθώς η χώρα άρχισε πλέον να εντατικοποιεί τις διαγνώσεις και τους ελέγχους, οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν. Τα μέτρα περιορισμού, που κυρίως αφορούν τα 12 εκατ. των κατοίκων της Μανίλας, έχουν προκαλέσει το κλείσιμο των περισσότερων επιχειρήσεων και την παύση σχεδόν όλων των κοινωνικών, θρησκευτικών κι εμπορικών δραστηριοτήτων, όπως αναφέρει και το eleftherostypos.gr
Την ίδια στιγμή που μιλάμε για σκληρά μέτρα στις Φιλιππίνες, στην Ελλάδα τα πρόστιμα “χτύπησαν” 1.916 παραβάτες
Παρά το γεγονός ότι ο κορωνοϊός αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία όλων και τα μέτρα που λήφθηκαν για την ασφάλεια των πολιτών, υπήρξαν πρόστιμα σε τουλάχιστον 1.916 παραβάτες.
Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τετάρτη 1 Απριλίου: Για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 1.916 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
- 824 στην Αττική,
- 140 στα Ιόνια Νησιά,
- 139 στην Κρήτη,
- 137 στη Θεσσαλονίκη,
- 131 στη Δυτική Ελλάδα,
- 108 στην Πελοπόννησο,
- 85 στην Κεντρική Μακεδονία,
- 79 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
- 72 στη Θεσσαλία,
- 69 στο Νότιο Αιγαίο,
- 56 στη Στερεά Ελλάδα,
- 35 στην Ήπειρο,
- 34 στο Βόρειο Αιγαίο και
- 7 στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (15.111) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα. Έγινε γνωστό πως στα 52 ανέβηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα.
Για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν 2 παραβάσεις και συνελήφθησαν 2 άτομα, ως ακολούθως:
- 1 στην Αττική και
- 1 στη Δυτική Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 320 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 328 άτομα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, όπως αναφέρει και το protothema.gr


">
">
">
">
">
">
">