Ευχάριστα τα νέα που έρχονται από την Σλοβενία αναφορικά με το κορωνοϊό. Η χώρα έγινε η πρώτη στον κόσμο που ανακήρυξε το “τέλος της επιδημίας” με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα αναφέρουν οι πληροφορίες. Έχουν ακόμα μέτρα;
Η κυβέρνηση της χώρας των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, που γειτονεύει με την Ιταλία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Κροατία, κάνει λόγο για έναν απολογισμό 103 νεκρών εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1.464 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Κήρυξε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της επιδημίας τη 12η Μαρτίου.
«Η Σλοβενία τιθάσευσε την επιδημία τους τελευταίους δύο μήνες (…). Σήμερα η Σλοβενία παρουσιάζει την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός της χώρας Γιάνεζ Γιάνσα απευθυνόμενος στα μέλη του κοινοβουλίου νωρίτερα χθες.
Η επίσημη κήρυξη του τέλους της επιδημίας σημαίνει πως ορισμένα μέτρα — ιδίως η χορήγηση οικονομικής στήριξης στους πολίτες και στις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την κρίση που προκάλεσε — θα τερματιστούν στα τέλη του Μαΐου.
Η κυβέρνηση του Γιάνσα ξεκαθάρισε πως οι αλλοδαποί που παρουσιάζουν συμπτώματα μόλυνσης από τον κορονοϊό δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα. Ενώ το μέτρο της καραντίνας για τουλάχιστον 14 ημέρες συνεχίζει να αφορά αλλοδαπούς από κράτη εκτός ΕΕ, εξαιρουμένων των διπλωματών και όσων εργάζονται σε μεταφορές φορτίων.
Ακόμη, οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν μερικούς βασικούς κανόνες για να αποτραπεί ο κίνδυνος να αρχίσει να εξαπλώνεται ξανά ο κορωνοϊός, ανέφερε η κυβέρνηση, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Μέχρι χθες οι πολίτες καλούνταν να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου και να απολυμαίνουν τα χέρια τους όταν εισέρχονται σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Από τα μέσα του Μαρτίου η Λιουμπλιάνα έκλεισε όλα τα σχολεία, τα γυμναστήρια, τα γήπεδα, τα πολιτιστικά κέντρα, τα ξενοδοχεία και όλα τα καταστήματα πλην αυτών που πωλούν τρόφιμα και φάρμακα, ενώ ανέστειλε τη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Ωστόσο το lockdown, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, άρχισαν να χαλαρώνουν ή να αίρονται από την 20ή Απριλίου. Οι συγκοινωνίες ξανάρχισαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ενώ την επόμενη εβδομάδα μερίδα των μαθητών θα επιστρέψει στις τάξεις. Τα μπαρ και τα εστιατόρια, καθώς και τα μικτά ξενοδοχεία δυναμικότητας έως 30 δωματίων, θα επιτραπεί επίσης να επαναλειτουργήσουν την επόμενη εβδομάδα. Πάντως στην Ελλάδα είχαμε μια ραγδαία εξέλιξη καθώς βρέθηκαν νέα κρούσματα στην Νέα Σμύρνη Λάρισας. Δείτε εδώ πόσα είναι. Σήμανε συναγερμός.
Πηγή: protothema.gr
Στην Σλοβενία είχαμε ευχάριστα νέα με την ανακήρυξη του “τέλους της επιδημίας”, ποια είναι όμως η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα; – Πότε θα “τελειώσουμε”;
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, στη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, ανέφερε πως ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ακόμη και μετά από ένα επιτυχημένο εμβόλιο.
Χαρακτηριστικά, ο κύριος Τσιόδρας είπε πως “μοιάζει σαν αποστολή για το φεγγάρι”. Επιπρόσθετα, ανέφερε πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη δυνατότητα να γίνει ένας ενδημικός ιός, να κυκλοφορεί δηλαδή ανάμεσά μας, όπως και το κοινό κρυολόγημα.
“Δεν τα λέω αυτά, για να δείξω απαισιοδοξία, αλλά για να είμαστε σε επαγρύπνηση για τον ιό. Υπάρχει μεγάλη εμφάνιση των fake news πως τελειώσαμε με τον ιό, αλλά αυτό δεν ισχύει”, τόνισε ο κύριος Τσιόδρας, με τα μέτρα υγιεινής και απόστασης να έχουν πάντα τον πρώτο λόγο.
Τα πολλά πρόσωπα του κορωνοϊού
Το Εργαστήριο (και κέντρο αναφοράς του ιού στη Β. Ελλάδα) έχει ξεκινήσει αυτή την περίοδο μία νέα μελέτη σχετικά με την κυκλοφορία του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα. Απαντώντας στην ερώτηση εάν έχει διαπιστωθεί να κυκλοφορεί ή να κυκλοφορούσε άλλο στέλεχος του SARS- CoV-2 στην Ελλάδα, η κ. Παππά εξηγεί «πως σίγουρα υπάρχει και είναι αναμενόμενο γιατί είχαμε εισαγόμενα περιστατικά από διάφορες χώρες. Από την Ιταλία, την Αγγλία… Κάθε εισαγόμενο είναι διαφορετικό στέλεχος… Όπως η ίδια διευκρίνισε, «μιλάμε για παραλλαγές μικρές του στελέχους, ένα είναι το στέλεχος, αλλά έχουν μικρές αλλαγές στο γονιδίωμά τους. Αυτές θα αναδειχθούν με μία μελέτη φυλογενετικής ανάλυσης και φυλο-γεωγραφίας. Σε αυτή βλέπει κανείς πόσο τα στελέχη μοιάζουν μεταξύ τους και με βάση τις αλληλουχίες της τράπεζας γονιδιακών πληροφοριών μπορεί να τα συσχετίσει και ανά χώρα. Αυτά τα αδιάγνωστα, (τα «ορφανά κρούσματα», όπως θέλουν να τα αποκαλούν κάποιοι) «με μία τέτοια μελέτη βλέπουμε με ποια χώρα σχετίζονται. Αυτή η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συμπληρωθεί από δεύτερη που θα ακτινογραφήσει την πορεία του ιού από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και κυρίως με το ρυθμό που αυτός εξελίχθηκε» και εξελίσσεται, συμπεράσματα κρίσιμα για τον πληθυσμό. Πάντως- συμπλήρωσε η κ. Παπά- δεν φάνηκε να υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ των στελεχών εδώ…».
Παραπλήσια μελέτη έγινε στο παρελθόν και για τον ιό του δυτικού Νείλου (που μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα κουνούπια) προσδιορίζοντας το πότε και ποιες φορές ήρθε στη χώρα ο συγκεκριμένος ιός, κρούσματα του οποίου (και θάνατοι) καταγράφονται κάθε καλοκαίρι, από το 2010, σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα.
Με δεδομένο ότι σε μερικές εβδομάδες η χώρα θα βρεθεί στην περίοδο εμφάνισης του ιού του δυτικού Νείλου, η κ. Παπά ανέφερε ότι ενδεχομένως «θα υπάρχει πρόβλημα με τα ήπια περιστατικά, δηλαδή αυτά που έχουν μόνο ένα εμπύρετο σύμπτωμα. Εκεί -πρόσθεσε- δεν θα ξέρουμε εάν είναι εμπύρετο που οφείλεται στον “κορώνα” ή στον ιό του δυτικού Νείλου. Πρόκειται για δύο διαφορετικές καταστάσεις: ο ιός του δυτικού Νείλου προσβάλλει συνήθως το νευρικό σύστημα και προκαλεί εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα ενώ ο κορωνοϊός είναι ξεκάθαρο ότι προσβάλλει πιο πολύ το αναπνευστικό σύστημα… Κάποια ήπια περιστατικά, με μόνο τον πυρετό μπορεί να μας προβληματίσουν. Τέτοια θα πρέπει να τα ελέγχουμε και για τα δύο (και για το νέο κορωνοϊό και για ιό του Δυτικού Νείλου) και μπορεί -έσπευσε να σημειώσει- να μην είναι και τίποτα απ αυτά τα δύο…».
Πηγή: ethnos.gr


">
">
">
">
">
">
">