Στέλιος Πέτσας: Έκτακτα μέτρα μέχρι τις 11 Ιανουαρίου - Κλείνουν όλα τα μαγαζιά

Επιστρέφει η απαγόρευση 9-5 - Ξεκινάει από αύριο κιόλας

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Στέλιος Πέτσας: Έκτακτα μέτρα μέχρι τις 11 Ιανουαρίου - Κλείνουν όλα τα μαγαζιά

Μόλις πριν από λίγα λεπτά ο Στέλιος Πέτσας έκανε έκτακτες ανακοινώσεις οι οποίες αφορούν την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και ανακοίνωσε νέα μέτρα τα οποία ισχύουν από αύριο μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επιχειρήσεων που άνοιξαν πριν από λίγο καιρό, ενώ ανακοίνωσε πως τα σχολεία θα ανοίξουν και επίσημα στις 11 Ιανουαρίου.

Στέλιος Πέτσας μέτρα

«Παίζουμε άμυνα με όσα μέτρα απαιτούνται: ξέρουμε όλη τη σημασία της για την προστασία της ζωής μας. Είναι ανάγκη ό,τι χτίσαμε όλοι μαζί να μην γκρεμιστεί από τη χαλάρωση λίγων ημερών. Και πρώτα από όλα να μπορέσουν τα παιδιά μας να επιστρέψουν στα σχολεία.

Από αύριο μέχρι τις 11 Ιανουαρίου σταματάει η παράδοση εκτός, η λειτουργία κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής, βιβλιοπωλείων, ΚΤΕΟ. Επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων από τις 9 έως 5 το πρωί» - δείτε εδώ τη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι για την Αττική και τα κρούσματα κορωνοϊού

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Χαράλαμπος Γώγως όσον αφορά την Αττική και τον ενδεχόμενο να ανέβουν τα κρούσματα κορωνοϊόυ.

Η ενημέρωση για την Αττική

«Στην Αττική βλέπουμε σταθεροποίηση και όχι βελτίωση των πραγμάτων. Εάν στην Αττική συμβεί μια έξαρση κρουσμάτων θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες. Πρόκειται για μια περιοχή στην οποία έχουμε στραμμένο το βλέμμα και η προσοχή μας είναι τεταμένη. Τα νούμερα στην Αθήνα παραμένουν τριψήφια και είναι από τις βασικές περιοχές που θα δούμε για να πάρουμε αποφάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο σήμερα, Παρασκευή, το 1/3 των κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν στην Αττική. Συγκεκριμένα, από τα 597 νέα κρούσματα τα 210 βρέθηκαν στο λεκανοπέδιο.
Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο, ανά Περιφερειακή Ενότητα, ως ακολούθως:

  • 32 από την Ανατολική Αττική
  • 21 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας
  • 26 από τη Δυτική Αττική
  • 38 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας
  • 52 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας
  • 21 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας
  • 20 από τον Πειραιά

κορωνοιος αθηνα

Τι είπε για τα σχολεία

Σε ερώτημα που του έγινε για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία 8 ή 11 Ιανουαρίου, ο κ. Γώγος τόνισε πως εάν συνεχιστεί η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ίσως και με μια περαιτέρω μείωση, τότε μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το άνοιγμα των σχολείων θα είναι οριζόντιο για όλες τις περιοχές, οπότε και θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν περιοχές όπως η Κοζάνη και η Δυτική Αττική, που έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.

«Σε έναν χρόνο θα μπορούσαμε να βγάλουμε τις μάσκες»
«Νομίζω ότι θα μπορούσαμε σε έναν χρόνο να βγάλουμε τις μάσκες, από την άποψη ότι οι εμβολιασμοί θα γενικευτούν, θα έχουμε εμβολιάσει μεγάλο αριθμό του πληθυσμού για να περάσουμε σε μια νόσο η οποία θα έχει επιδημικά χαρακτηριστικά μιας λοίμωξης τύπου γρίπης. Βεβαίως, είναι μια νόσος πιο σοβαρή και θα πρέπει να παίρνουμε μέτρα όποτε και όπου χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.