Φωτιά στα Βίλια: Στα 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτι οι φλόγες

Αναζωπύρωση σε εξέλιξη

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Φωτιά στα Βίλια: Στα 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτι οι φλόγες

Τεράστια αγωνία έχει προκαλέσει το γεγονός πως σημειώθηκε νέα αναζωπύρωση στα Βίλια, με τις φλόγες πλέον να βρίσκονται στα 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια της περιοχής.

Όπως δήλωσε πρώην δημοτική σύμβουλος των Βιλίων στο έκτακτο δελτίο ειδήσεων του Open οι φλόγες έφτασαν 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να κάνουν αγωνιώδεις προσπάθειες να σώσουν τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής.

Τρία πύρινα μέτωπα απειλούν οικισμούς της Μάνδρας, την ώρα που τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα σημεία και τα εναέρια μέσα έχουν μειώσει τις ρίψεις νερού που πραγματοποιούν από το πρωί της Τετάρτης (18/8).

Σύμφωνα με τις τελευταίες εικόνες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open, το ένα από τα τρία μέτωπα απειλεί τον οικισμό Άγιο Σωτήρα, την ώρα που έχει δοθεί εντολή εκκένωσης από τις Αρχές.

Οι Αρχές δίνουν μεγάλη μάχη προκειμένου το πύρινο μέτωπο να μην περάσει προς την Οινόη. Από τις πρώτες πρωινές ώρες προσπαθούν να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο.

«Μεγάλο το θερμικό φορτίο στα Βίλια»

Η φωτιά στα Βίλια μαίνεται ακόμη καθώς κινείται προς το Παλαιοχώρι. Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης Αττικής, ο Γιώργος Πατούλης μίλησε στο MEGA και μέσα σε όλα τόνισε πως: «όλο το βράδυ δόθηκε μεγάλη επίγεια μάχη.

Η φωτιά κινείται προς την πλευρά του Αγίου Σωτήρα και Παλαιοχώρι. Οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και η φωτιά δεν έχει φτάσει εκεί. Το βράδυ υπήρχε μία αναζωπύρωση μία φωτιά προς τα Βίλια».

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, τα δασαρχεία που είναι υπεύθυνα να φτιάξουν τις αντιπυρικές ζώνες αυτή τη στιγμή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου βρίσκονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή. Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.