Βίλια: Την τελευταία στιγμή ανακόπηκε η πορεία της φωτιάς προς τον οικισμό

Δίνουν μάχη οι πυροσβέστες

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Βίλια: Την τελευταία στιγμή ανακόπηκε η πορεία της φωτιάς προς τον οικισμό

Στιγμές αγωνίας έζησαν οι άνθρωποι στα Βίλια μιας και η πύρινη λαίλαπα ανακόπηκε λίγο πριν φτάσει στον οικισμό με τις αναζωπυρώσεις στην περιοχή να είναι συνεχόμενες.

Η φωτιά λόγω των ανέμων πήγαινε προς τα Βίλια των 4.000 κατοίκων αλλά την τελευταία στιγμή ανακόπηκε. Αυτή την ώρα συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών ειδικά για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι. Υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου.

Όλες οι δυνάμεις έχουν δημιουργήσει “τείχος” για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων-Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια-Άγιος Γεώργιος-Άγιος Σωτήρας.

Όπως δήλωσε νωρίτερα η πρώην δημοτική σύμβουλος των Βιλίων στο έκτακτο δελτίο ειδήσεων του Open οι φλόγες έφτασαν 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να κάνουν αγωνιώδεις προσπάθειες να σώσουν τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής.

«Μεγάλο το θερμικό φορτίο στα Βίλια»

Η φωτιά στα Βίλια μαίνεται ακόμη καθώς κινείται προς το Παλαιοχώρι. Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης Αττικής, ο Γιώργος Πατούλης μίλησε στο MEGA και μέσα σε όλα τόνισε πως: «όλο το βράδυ δόθηκε μεγάλη επίγεια μάχη.

Η φωτιά κινείται προς την πλευρά του Αγίου Σωτήρα και Παλαιοχώρι. Οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και η φωτιά δεν έχει φτάσει εκεί. Το βράδυ υπήρχε μία αναζωπύρωση μία φωτιά προς τα Βίλια».

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, τα δασαρχεία που είναι υπεύθυνα να φτιάξουν τις αντιπυρικές ζώνες αυτή τη στιγμή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου βρίσκονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή. Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.