Κατέθεσε ξανά αίτηση αποφυλάκισης ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Το Δικαστικό Συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει το αίτημα μέσα στον Σεπτέμβριο

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κατέθεσε ξανά αίτηση αποφυλάκισης ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Αίτηση αποφυλάκισης για υφ’ορων απόλυση κατέθεσε o Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος τον Σεπτέμβρη θα συμπληρώσει 19 χρόνια φυλάκισης και θέλει να αξιοποιήσει το δικαίωμα που του παρέχει ο νόμος.

Ο «Λουκάς» της 17Ν καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για 11 δολοφονίες, απόπειρες ανθρωποκτονίας, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη οπλοκατοχή και προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών.

Το Δικαστικό Συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει το αίτημα Κουφοντίνα για υφ’όρων απόλυση, μέσα στον Σεπτέμβριο και να αποφανθεί αν θα γίνει ή όχι δεκτό, μετά την απόρριψη του αιτήματος για τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Οι δικαστές σε αυτές τις περιπτώσεις κρίνουν εκτός από το νόμιμο της διαδικασίας, τη συμπεριφορά του κρατουμένου αλλά και το βάρος των αδικημάτων. Αξίζει να επισημανθεί ότι από τους 14 που καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή στη 17Νοέμβρη, μόνο πέντε άτομα παραμένουν στη φυλακή και εκείνοι έχουν πλέον το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση αποφυλάκισης αφού έχουν συμπληρώσει 19 έτη πίσω από τα κάγκελα.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι Έλληνας τρομοκράτης, μέλος της Ε.Ο. 17 Νοέμβρη. Ήταν ένα από τα βασικά μέλη της οργάνωσης, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη δράση της, ειδικά στις δολοφονίες. Συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2002, οπότε και παραδόθηκε αυτοβούλως στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, λίγες εβδομάδες μετά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη. Δικάστηκε στη δίκη των μελών της οργάνωσης και καταδικάστηκε σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 ανθρωποκτονίες, σε εκρήξεις, σε ληστείες και για συμμετοχή στην οργάνωση.

Στις 8 Ιανουαρίου 2021 ο Δημήτρης Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας, με αίτημα τη μεταφορά του στις φυλακές Κορυδαλλού από τις φυλακές Δομοκού όπου κρατούνταν. Η απεργία πείνας διήρκεσε ως τις 14 Μαρτίου 2021- οπότε και αυτοβούλως την διέκοψε, ξεπερνώντας τις 65 ημέρες και θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή του. Διάφοροι θεσμοί και προσωπικότητες είχαν απευθύνει έκκληση να βρεθεί λύση.