Ξεκινά σήμερα η δίκη για το θανατηφόρο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου στην Ομόνοια

6 πρόσωπα κατηγορούνται για πρόκληση θανατηφόρας σωματικής βλάβης

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Ξεκινά σήμερα η δίκη για το θανατηφόρο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου στην Ομόνοια

Τρία χρόνια και ένας μήνα έχει περάσει από το θανατηφόρο λιντσάρισμα του ακτιβιστή, καλλιτέχνη και αρθρογράφου Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια. Στο μικτό ορκωτό δικαστήριο της Αθήνας είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει σήμερα 20/10 η δίκη των έξι προσώπων που κατηγορούνται για πρόκληση θανατηφόρας σωματικής βλάβης.

Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου, έναν μεσίτη της περιοχής και τέσσερις αστυνομικούς, που έχουν καταγραφεί σε βίντεο να χτυπούν και να κλωτσούν τον ακτιβιστή. Το μήνυμα μάλιστα της μητέρας του, ραγίζει καρδιές.

Λίγα λόγια για τον Ζακ Κωστόπουλο

Ξεκινά σήμερα η δίκη για το θανατηφόρο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου στην Ομόνοια

Ο Ζαχαρίας "Ζακ" Κωστόπουλος ήταν Έλληνας ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και των οροθετικών ανθρώπων. Γεννήθηκε στις Η.Π.Α. το 1985 από Έλληνες μετανάστες, ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία επτά ετών, έφυγε ξανά στο εξωτερικό και επέστρεψε. Σπούδασε υποκριτική και μάρκετινγκ.

Εργάστηκε στο "Athens Check Point" (κέντρο πρόληψης για τον ιό HIV), πρόσφερε εθελοντικά στη Θετική Φωνή (Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος), ενώ αρθρογραφούσε στο διαδίκτυο και σε εφημερίδα[8] για θέματα που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη σεξουαλικότητα και τον HIV. Επίσης, είχε διατελέσει πρόεδρος της ΟΛΚΕ.Στις δημοτικές εκλογές του 2014, ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με το συνδυασμό "Π.Ν.ΟΙΚ.Α.".Τα τελευταία χρόνια συμμετείχε σε παραστάσεις drag στην Αθήνα με την περσόνα Zackie Oh.

Έχασε τη ζωή του στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 σε περιστατικό επί της οδού Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας για το οποίο έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη έξι άτομα.

Για τον θάνατό του εξέδωσε ανακοίνωση η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ενώ η 6η Μπιενάλε της Αθήνας ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του.Τον Μάιο του 2019 εκδόθηκε στα ελληνικά και τα αγγλικά το βιβλίο "Ζακ/Zackie Oh" που αποτυπώνει την καθημερινότητα του μέσα από συζητήσεις και συνεντεύξεις. Ετησίως καθιερώθηκαν πορείες και εκδηλώσεις μνήμης ανήμερα της 21ης Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις