Κορωνοϊός: Έρχονται αλλαγές στην ημερομηνία λήξης των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού

Τι θα γίνει με τη διάρκεια ισχύος, επίδειξη στα μαγαζιά

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: Έρχονται αλλαγές στην ημερομηνία λήξης των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού

Πάσχα με περιορισμούς πρόκειται να κάνουμε και φέτος, όπως ανακοίνωσαν οι ειδικοί, μιας και δεν πρόκειται να δούμε καμία άρση μέτρων του κορωνοϊού, τουλάχιστον μέχρι την Πρωτομαγιά.

Αλλαγές στην ημερομηνία λήξης των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προανήγγειλε ότι θα αλλάξει η ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού νόσησης καθώς και του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Πλεύρης, στόχος είναι «να ενοποιήσουμε τους χρόνους των πιστοποιητικών» και υπενθύμισε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους κάνει τρίτη δόση στην Ελλάδα δεν λήγει.

Εξήγησε λοιπόν ότι υπάρχει σύσταση της Κομισιόν προς όλα τα κράτη-μέλη για να ενοποιηθεί η διάρκεια της ισχύος τους σε όλα τα κράτη μέλη, στους 9 μήνες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στους 6 μήνες για το πιστοποιητικό νόσησης.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έως τώρα η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τις δύο δόσεις είναι οι επτά μήνες ενώ για το πιστοποιητικό νόσησης είναι οι τρεις μήνες. Για όσους έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορονοϊού και με την τρίτη δόση, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην ισχύ του πιστοποιητικού.

Διευκρίνισε ότι δεν θα καταργηθούν τα πιστοποιητικά, αλλά αυτό που εξετάζεται είναι να μην χρειάζεται η επίδειξή τους για την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους κατά τους θερινούς μήνες. Προσδιόρισε αυτή την αλλαγή τον Μάιο και δεν αναφέρθηκε σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Σχετικά με την χρήση μασκών στους εσωτερικούς χώρους, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι πρόκειται για ένα σχετικά ήπιο μέτρο που δεν περιορίζει την κινητικότητα και την κοινωνική, οικονομική ζωή, ενώ στη χώρα μας οι εσωτερικοί χώροι περιορίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα μέτρο που πρέπει να «φύγει» άμεσα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για 4η δόση εμβολίου το φθινόπωρο

Πλησιάζει όπως φαίνεται το νέο κύμα που έφερε η «Omicron 2» για αυτό και οι ειδικοί αποφάσισαν να μην γίνει καμία νέα άρση περιοριστικού μέτρου μέχρι το τέλος του Απρίλη.

Αυτό υπογράμμισαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας.

Αυτήν την στιγμή τα ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο φτάνουν τα 176.000 και προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία εξήγησε η κυρία Γκάγκα η οποία έκανε εκ νέου έκκληση για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων . «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς η πανδημία είναι σε έξαρση» υπουγράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός.

Βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της «Omicron 2» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι προκαλεί όμως ανησυχία η αύξηση των κρουσμάτων στις διάμεσες ηλικίες. Γι' αυτό τον λόγο αναμένεται περαιτέρω αύξηση των νοσηλειών τις επόμενες εβδομάδες είπε. Σήμερα έχουμε 3.500 νοσηλευόμενους ασθενείς και αναμένεται μικρή αύξηση των νέων διασωληνώσεων σε Αττική και νότια Ελλάδα.

Κορωνοϊός ανοιχτό το ενδεχόμενο για 4η δόση εμβολίου το φθινόπωρο