Οι συνέπειες τόσο της ενεργειακής κρίσης, όσο και του πολέμου στην Ουκρανία είναι εμφανείς σε μεγάλο βαθμό στους επαγγελματίες κρεοπώλες και κτηνοτρόφους οι οποίοι εδώ και καιρό προσπαθούσαν να απορροφήσουν τις αυξήσεις, ωστόσο αυτό πλέον, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς στο iefimerida.gr, είναι αδύνατον με αποτέλεσμα οι αυξήσεις να περνούν σε μεγάλο βαθμό στους καταναλωτές.

Εκτοξεύτηκε η τιμή του αρνιού το φετινό Πάσχα

Το 2020 και το 2021 ήταν χρονιές μεγάλων περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού με αποτέλεσμα το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία να περνά σε δεύτερη μοίρα. Από τα 9-9,5 ευρώ/κιλό που κυμαινόταν η τιμή των αμνοεριφίων το 2020 και από τα 11 ευρώ πέρυσι, φέτος -όπου το Πάσχα θα γιορταστεί κανονικά μετά από δύο χρόνια- οι τιμές αναμένονται «τσιμπημένες». (Δείτε εδώ το ωράριο των καταστημάτων τις ημέρες του Πάσχα)

«Από τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2021 άρχισαν οι πρώτες αυξήσεις στα βοοειδή και τα μοσχάρια. Τον Οκτώβριο καταφέραμε να απορροφήσουμε από το κέρδος μας τις αυξήσεις, ωστόσο η αλματώδης άνοδος της ενέργειας μας έκανε να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε», λέει στο iefimerida.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης.

Όπως συνεχίζει «από τη νέα χρονιά ξεκίνησαν οι αυξήσεις σε χοιρινά και κοτόπουλα και από την Τσικνοπέμπτη όπου η ζήτηση αυξήθηκε άρχισαν να ανεβαίνουν και οι τιμές στα αμνοερίφια οι οποίες ισοφαρίζουν και σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνούν κατά 20-25% τις αυξήσεις των τιμών στα άλλα κρέατα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΚΚ «υπάρχει μια λογική εξήγηση σ’ αυτές τις αυξήσεις. Δεν υπάρχουν ζωοτροφές. Έχουν διπλασιαστεί οι τιμές. Ένας κτηνοτρόφος για να καλύψει πλέον τα λειτουργικά του έξοδα θέλει το διπλό τζίρο από ότι είχε στο παρελθόν».

Στην ερώτηση πόσο θα κοστίσει φέτος το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα, η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί ακόμη 100% με ακρίβεια. «Ο τζίρος μας έχει μειωθεί 30-40% την ώρα που και η αγοραστική κίνηση του καταναλωτή είναι εμφανώς πιο μικρή από άλλες χρονιές. Εκτίμησή μου είναι να μην ξεπεράσουμε τα 13-13,5 ευρώ το κιλό, ωστόσο σαφή εικόνα για τις τιμές των ελληνικών αμνοεριφίων θα έχουμε μέσα στην εβδομάδα».

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι ότι όπως κάθε χρόνο θα έχουμε και φέτος εισαγωγές αρνιών από Ρουμανία και Βουλγαρία, με τιμές 1 – 1,5 ευρώ χαμηλότερες, σε σχέση με τα εγχώρια κρέατα.

Υπενθυμίζεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να οριστεί ένα «ταβάνι» τιμής σε όλη την αλυσίδα εμπορίας-διακίνησης και λιανικής πώλησης για τα αμνοερίφια που θα διακινηθούν τις ημέρες του Πάσχα.

Τσουρέκια αφράτα για το Πάσχα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Την επόμενη εβδομάδα έχουμε Πάσχα για αυτό και πρέπει από τώρα να κοιτάμε τι συνταγές θα φτιάξουμε για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Μια κλασική, παραδοσιακή και αγαπημένη είναι φυσικά τα τσουρέκια, με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου να μας δείχνει βήμα βήμα πως να γίνουν μαλακά και φουσκωτά, ενώ σας έχουμε την συνταγή και για πασχαλινή τυρόπιτα.

Υλικά

  • 650 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 1 ½ κύβο νωπής μαγιάς (40 γρ.)
  • 200 γρ. χλιαρό νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 125 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 2 αυγά (100 γραμ.)
  • 50 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • 7 γρ. μαχλέπι
  • 2 γρ. κακουλέ
  • 2 γρ. μαστίχα
  • 2 γρ. αλάτι

Για το προζύμι

  • Θρυμματίζουμε τη μαγιά, σε ένα μεσαίο μπολ, με τα δάχτυλα. Προσθέτουμε μία κουταλιά από τη συνολική ζάχαρη και τα 200 γρ. νερό. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε να λιώσουμε τη μαγιά.
  • Προσθέτουμε μέσα 150γρ. από το συνολικό αλεύρι (1 φλ. αλεύρι δηλαδή). Κρατάμε το υπόλοιπο αλεύρι για το τσουρέκι.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά να δημιουργηθεί ένας χυλός.
  • Σκεπάζουμε με μεβράνη το προζύμι.
  • Βάζουμε το προζύμι σε χλιαρό σβηστό φούρνο και το αφήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει.

Για τα τσουρέκια

  • Κρατάμε 25 γραμ. από το βούτυρο Lurpak για το τέλος του ζυμώματος και λιώνουμε τα υπόλοιπα 100 γραμ. από το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
  • Αποσύρουμε το βούτυρο από τη φωτιά. Αφήνουμε λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του.
  • Χτυπάμε σε γουδί ή στο μούλτι τη μαστίχα και το κακουλέ με λίγη από τη ζάχαρη της συνταγής, να γίνουν σκόνη.
  • Ελέγχουμε να μην καίει το βούτυρο και προσθέτουμε μέσα τη ζάχαρη, το ξύσμα, τον χυμό και τα δύο αυγά.
  • Με σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά.
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το υπόλοιπο αλεύρι (550 γραμ.), το αλάτι, τη μαστίχα, το κακουλέ και το μαχλέπι.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά με ένα κουτάλι και κάνουμε λακούβα στο αλεύρι.
  • Προσθέτουμε τα υγρά υλικά (βούτυρο, αυγά, χυμό) καθώς και το φουσκωμένο προζύμι.
  • Δουλεύουμε για 2 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα (με τον γάντζο ζυμώματος) μέχρι να βραχεί το αλεύρι. Δυναμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 6 – 8 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει σαν τσίχλα. Αν χρειαστεί, σκάψτε τα τοιχώματα του μπολ με μία μαλακή σπάτουλα.
  • Στο τέλος του ζυμώματος και ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία προσθέτουμε σταδιακά σε μικρά κομμάτια το υπόλοιπο βούτυρο (25 γραμ.)
  • Με βουτυρωμένα χέρια πιάνουμε τη μαλακή, αφράτη ζύμη και την βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με την ένωση προς τα κάτω.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με μεβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για τσουρέκι κοντά σε ζεστό σημείο για 1 ώρα και 20 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί.

Πλάσιμο για τσουρέκια

  • Αφού φουσκώσει η ζύμη, με βουτυρωμένα χέρια την βγάζουμε στον πάγκο και την ξεφουσκώνουμε πιέζοντάς την. Η συνολική ζύμη έχει βάρος 1.200 γραμ. Θα φτιάξουμε 2 μεγάλα τσουρέκια των 600 γραμ. το καθένα.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση.
  • Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε στα 2 και πλάθουμε 2 κορδόνια με μήκος περίπου 50εκ.
  • Κάνουμε σταυρό τα 2 κορδόνια στον πάγκο με το χέρι πιέζουμε την ένωση του σταυρού να πλατύνει. Πλέκουμε το τσουρέκι.
  • Κλείνουμε τις ενώσεις από κάτω.
  • Ακουμπάμε το τσουρέκι σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  • Με τον ίδιο τρόπο πλάθουμε και το επόμενο τσουρέκι.
  • Αφήνουμε τα τσουρέκια σε σβηστό ζεστό φούρνο για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσουν.
  • Χτυπάμε 1 μικρό αυγό με 1 κ.σ. νερό και με ένα πινέλο προσεκτικά αλείφουμε τα φουσκωμένα τσουρέκια.

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο τον άερα στους 160 ºC στη μεσαία σχάρα για περίπου 45 λεπτά.
  • Αν τα τσουρέκια αρχίσουν να παίρνουν νωρίς χρώμα, χαμηλώστε το φούρνο σας ή σκεπάστε με αντικολλητικό χαρτί.
  • Μην ξεχάσετε όταν ψήνετε τσουρέκι να βάζετε πάντα στη βάση του φούρνου ταψί με βραστό νερό. Οι υδρατμοί βοηθούν στο φούσκωμα του τσουρεκιού και στο γυάλισμά του.
  • Αφήνουμε τα τσουρέκια να σταθούν στο ταψί αφού τα βγάλουμε από το φούρνο για περίπου 20 λεπτά.
  • Μετά, τα βάζουμε πάνω σε πετσέτα ή σε σχάρα να στεγνώσουν.
  • Τα τυλίγουμε με μεμβράνη αφού κρυώσουν για να μην ξεραθούν.

Τσουρέκι αφράτο χωρίς μίξερ

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι για τσουρέκι σε λεκάνη.
  • Προσθέτουμε το προζύμι και το μείγμα αυγό-βούτυρο-ζάχαρη-πορτοκάλι.
  • Προσθέτουμε τα αρωματικά και με μία κουτάλα ανακατεύουμε τα υλικά.
  • Η ζύμη είναι κολλώσης και θα σας δυσκολέψει λίγο στο ζύμωμα γιατί κολλάει στα χέρια.
  • Κάθε φορά που κολλάει να βουτυρώνετε τα χέρια σας και να ζυμώνετε. Θέλει ζύμωμα γύρω στα 10 λεπτά μέχρι να γίνει απαλή.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα εάν είναι σε ζεστό σημείο.
  • Όταν φουσκώσει η ζύμη τη χωρίζουμε σε 2 μπάλες και κατόπιν την κάθε μπάλα σε τρία μέρη.
  • Πλάθουμε 6 φιτίλια και ανά 3 τα πλέκουμε σε κοτσίδα.
  • Φτιάχνουμε δύο τσουρέκια και εδώ αν θέλουμε μπήγουμε κόκκινα αυγά στις ενώσεις.