Στάση εργασίας σήμερα (10/5) σε μετρό και τραμ

Από τι ώρα ξεκινάει;

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Στάση εργασίας σήμερα (10/5) σε μετρό και τραμ

Στάση εργασίας από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ). Τα Σωματεία Εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ) δηλώνουν με ανακοίνωσή τους πως συμμετέχουν στη στάση εργασίας που κήρυξε, σήμερα Τρίτη 10 Μαΐου, το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας.

Επίσης καλούν όλους τους εργαζόμενους στην προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη, που θα γίνει στις 9:30 το πρωί, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47- 49), δηλώνοντας πως «οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν την εφαρμογή αυτών των αντισυνταγματικών, αντιδημοκρατικών διατάξεων και ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι ν' ακυρωθεί ο αντεργατικός νόμος»

μετρό απεργία 9/5

Κεντρική φωτογραφία: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/ EUROKINISSI)

Εσωτερική φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Τα μέτρα που έχουν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού στο μετρό

  • Μείωση της πιθανότητας επιβίβασης ατόμων με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης στα ΜΜΜ. Πριν από την επιβίβαση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επιβατών και του προσωπικού για τα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 (πυρετός, βήχας, φαρυγγαλγία, καταβολή κ.ά.) και τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης του ιού.
  • Διασφάλιση προστασίας του προσωπικού μέσω εργασίας σε διακριτό χώρο/θάλαμο κατά προτίμηση πίσω από πλαστικό ή γυάλινο διαχωριστικό.
  • Χρήση ατομικού εξοπλισμού προστασίας (γάντια, μάσκα) από τον οδηγό, εκτός εάν αυτός βρίσκεται σε χωριστό θάλαμο με διαφανές πλαστικό/γυάλινο διαχωριστικό μέχρι την οροφή για την αποφυγή έκθεσης στους επιβάτες.

μετρό κορωνοϊός

  • Στις στάσεις και σταθμούς επιβίβασης και σε χώρους αναμονής επιβατών, πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αφίσες για την υπενθύμιση της αναγκαιότητας τήρησης της απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου (όταν χρησιμοποιείται μάσκα), των μέτρων υγιεινής, της υγιεινής των χεριών, της αποφυγής επαφής με ασθενείς και της σωστής χρήσης της μάσκας.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους τους επιβάτες μέσα στα ΜΜΜ.
  • Επιμελής χρήση και απόρριψη της μάσκας.
  • Χρήση μάσκας και παροχή αυτής σε όλους τους εργαζομένους στα ΜΜΜ, οι οποίοι δεν βρίσκονται εντός χωριστού θαλάμου.
  • Διασφάλιση του αερισμού της άμαξας του τρένου, μετρό, λεωφορείου ή τρόλεϊ, μέσω ανοιχτών παραθύρων κάθε τύπου (π.χ. οροφής), και με ανεμιστήρες. Αποφυγή χρήσης ανακυκλωμένου αέρα μέσα σε αυτά.