Δίκη Τοπαλούδη: Την Παρασκευή 20/5 η απόφαση για τους δύο κατηγορούμενους για το βιασμό και τη δολοφονία της

Το παρόν θα δώσουν και μητέρες γυναικών που βρήκαν τον θάνατο από τα χέρια συντρόφων τους

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Δίκη Τοπαλούδη: Την Παρασκευή 20/5 η απόφαση για τους δύο κατηγορούμενους για το βιασμό και τη δολοφονία της

Όπως γνωστοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, την Παρασκευή 20/5 στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα παιχτεί η τελευταία πράξη του δράματος που βιώνουν οι γονείς της άτυχης Ελένης Τοπαλούδη, τους οποίους είχαν απομακρύνει την προηγούμενη φορά από τη δικαστική αίθουσα, καθώς είναι η μέρα που το εφετείο θα ανακοινώσει την απόφαση του για τους δύο κατηγορούμενους στην υπόθεση του βιασμού και δολοφονίας της κόρης τους το Νοέμβριο του 2018 στην Ρόδο.

Οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη στο δικαστήριο

Στο δικαστήριο κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων και έτσι σήμερα με την έναρξη της δικασίμου θα ανακοινωθεί η απόφαση των Εφετών και των ενόρκων για την ενοχή των δύο νεαρών δραστών της υπόθεσης, οι οποίοι σε πρώτο βαθμό έχουν καταδικαστεί σε ισόβια και επιπλέον 15ετή κάθειρξη. Στην συνέχεια το δικαστήριο θα αποφασίσει αν θα δώσει ελαφρυντικά και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση της ποινής.

Κατηγορούμενοι για τον θάνατο της 21 ετών φοιτήτριας, μετά από άγρια σεξουαλική κακοποίηση της, δικάζονται ένας 24χρονος και ένας 22χρονος. Οι κατηγορούμενοι κακοποίησαν σεξουαλικά την Ελένη και όταν η φοιτήτρια απείλησε πως θα τους καταγγείλει, την χτύπησαν βάναυσα και στην συνέχεια ενώ βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση την μετέφεραν σε απόκρημνη παραλία και την πέταξαν στην θάλασσα.

Η εισαγγελική εισήγηση προς το δικαστήριο είναι να κηρύξει ενόχους τους δύο κατηγορούμενους όπως εισάγεται για αυτούς η κατηγορία, «δείχνοντας» ουσιαστικά στους δικαστές και πάλι την ισόβια και την πρόσκαιρη κάθειρξη για τους δύο νεαρούς.

Παρόντες στο δικαστήριο , όπως σε κάθε συνεδρίαση, θα είναι οι γονείς της Ελένης αλλά και μητέρες γυναικών που βρήκαν τον θάνατο από τα χέρια συντρόφων τους. Ζητούμενο για αυτούς είναι να μην μειωθεί ούτε ημέρα η ποινή για τον βασανιστικό θάνατο της Ελένης αλλά και να εκτίεται «μέχρι τέλους» η ισόβια κάθειρξη για ειδεχθή εγκλήματα και αντίστοιχα αδικήματα με θύματα γυναίκες.

«Θα ήθελα πραγματικά ισόβια, όχι ποινές "χάδια"»

Η δίκη για την υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη συνεχίστηκε για άλλη μία ημέρα και την Πέμπτη 12/5, αφού η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των δύοκατηγορούμενων χωρίς ελαφρυντικά, η μητέρα της αδικοχαμένης μίλησε στους δημοσιογράφους και προχώρησε σε δηλώσεις για την ποινή που τους υποβλήθηκε, αλλά και τις ποινές γενικότερα που αποδίδονται σε τέτοιου είδους εγκλήματα.

Η μητέρα του θύματος θεωρεί πως είναι άδικο τα ισόβια να είναι μόνο 16 χρόνια φυλάκισης, διότι για μία μάνα που έχει χάσει το παιδί της αυτό το χρονικό διάστημα δεν ικανοποιεί ούτε στο ελάχιστο τον πόνο που αισθάνεται για την απώλεια του παιδιού της.

Ανέφερε, ακόμη, πως θα ήθελε να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μαζί με τις μητέρες και άλλων θυμάτων ώστε να μπορέσει να γίνει ένα βήμα για μία πιο δίκαιη κοινωνία.

«Εγώ θα ήθελα, όμως, σε τέτοιες στυγνές δολοφονίες, τα ισόβια να είναι πραγματικά ισόβια. Κι όχι ποινές – χάδια. Γιατί για μένα, τα 16 χρόνια δεν λένε τίποτε. Τα ισόβια όμως, οι στυγεροί δολοφόνοι, όταν θα ξέρουν ότι θα μπουν μέσα στη φυλακή και δεν θα ξαναδούν το φως του ήλιου παρά μόνον στον χώρο της φυλακής, ίσως συμμαζευτούν», είπε αρχικά.

«Οι γυναικοκτονίες κατάντησαν πραγματική μάστιγα! Κάθε μήνα σχεδόν, δολοφονείται και μια κοπέλα, μια γυναίκα, μια μάνα…», συμπλήρωσε.

Και κατέληξε: «Δεν έχει δικαίωμα κανείς να αφαιρεί μία ανθρώπινη ζωή. Κι αυτό που θέλω πραγματικά και το ζητάω και εγώ και όλες οι μάνες των αδικοχαμένων ψυχών είναι εδώ και τώρα συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας. Τον παρακαλώ πάρα πολύ.

Δεν μπορεί να έχουν δικαιώματα στην ελληνική κοινωνία μόνο οι δολοφόνοι των παιδιών μας κι όχι εμείς σαν μάνες των αδικοχαμένων κοριτσιών, γυναικών, μανάδων. Εδώ και τώρα συνάντηση με τον κύριο Μητσοτάκη και με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων».

Η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη

Εξωτερική φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Εσωτερική φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI