Κορωνοϊός: Υπερδιπλασιασμός κρουσμάτων - Χειροτερεύει η κατάσταση στην Αττική

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Υπερδιπλασιασμός κρουσμάτων - Χειροτερεύει η κατάσταση στην Αττική

Τεράστια ανησυχία επικρατεί με τις μετρήσεις κρουσμάτων των τελευταίων ημερών καθώς έγινε γνωστό πως ο αριθμός όχι απλώς έχει ξεπεράσει το σύνηθες αλλά έχει υπερδιπλασιαστεί ξεπερνώντας και τις καταστάσεις από όταν είχαμε lockdown.

Σχεδόν λοιπόν 54.000 νέα κρούσματα μετράμε μέσα σε μια εβδομάδα ενώ το περασμένο 24ωρο έγιναν πάνω από 180 εισαγωγές ασθενών με Covid-19. Με τον υπερδιπλασιασμό των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού, 4.832 θετικά κρούσματα καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ την περασμένη Δευτέρα και με 12.537 την Τρίτη 21/6 έδωσε με τον πιο ηχηρό τρόπο το στίγμα του ο κορωνοϊός σύμφωνα με το ΘΕΜΑ.

Τι θα συμβεί το καλοκαίρι με τον κορωνοϊό

Το πρώιμο θερινό επιδημικό κύμα βρίσκεται στην ταχεία πορεία προς την κορύφωσή του, η οποία τοποθετείται χρονικά μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου. Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα αποτυπωθεί το πέρασμα των υποπαραλλαγών της Omicron ΒΑ.4 και ΒΑ.5 και στα νοσοκομεία της χώρας, με τους ειδικούς να αναμένουν την επίπτωση στους σκληρούς δείκτες των διασωληνώσεων και των θανάτων.

Σε διάστημα μιας εβδομάδας, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί συνολικά 53.914 μολύνσεις ενώ από την αρχή του μήνα έχουν καταγραφεί 109.295 κρούσματα. Για να γίνει κατανοητή η αυξητική τάση, σημειώνεται ότι τον Μάιο καταγράφηκαν 129.307 κρούσματα.

Η Αττική μετρά σχεδόν 8.000 από τα χθεσινά κρούσματα ενώ στον επιδημιολογικό χάρτη «κοκκινίζουν» η Κρήτη (πάνω από 1.250 κρούσματα) και τα νησιά του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου. Η αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα είναι μεγάλη και προοιωνίζεται τουλάχιστον διατήρηση της επιδημίας σε υψηλά επίπεδα στον Άγιο Νικόλαο (+237%) και στο Ηράκλειο Κρήτης (+176%), στην Ξάνθη (+49%), στην Αλεξανδρούπολη (+47%), στη Λάρισα (+38%) και στη Θεσσαλονίκη (+37%).

Την ίδια στιγμή, όμως, θεωρείται βέβαιη η υποκαταγραφή των κρουσμάτων, καθώς δεν είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος για τον κορωνοϊό. Τα τεστ διενεργούνται και δηλώνονται κατά κύριο λόγο ως προαπαιτούμενο για τη λήψη αναρρωτικής άδειας.

Σε ποιες περιοχές εμφανίστηκε η παραλλαγή Όμικρον 4

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα», η Ματίνα Παγώνη είπε ότι οι εξάρσεις και οι υφέσεις στα κρούσματα θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και πως αυτό που έχει σημασία είναι πώς θα κινηθούν οι δείκτες των θανάτων και των διασωληνωμένων.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες εντοπίζονται οι παραλλαγές Ο4 και Ο5 του κορωνοϊού στην Αττική αλλά και σε πολλές πόλεις της Κρήτης.

Όπως εξήγησε, η παραλλαγή Ο4 είναι πιο μεταδοτική και ενδέχεται να έχει πιο βαριά συμπτώματα, καθώς ασθενείς στους οποίους χορηγείται αντιική αγωγή και επιστρέφουν στα σπίτια τους κάνουν πυρετούς ακόμα και 39 με 40, με αποτέλεσμα να φοβούνται και αμέσως να επικοινωνούν με τους γιατρούς τους.

Μεταξύ άλλων, η Ματίνα Παγώνη είπε ότι «βγάλαμε νωρίς τις μάσκες» και πως θα έπρεπε να έχουν διατηρηθεί υποχρεωτικές στους εσωτερικούς χώρους έως τις 10 Ιουλίου.

Κάλεσε τους πολίτες να φορούν μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός. Πρόσθεσε ότι πλέον υπάρχει εμπειρία δύο ετών και πως η μάσκα προστάτευσε το προηγούμενο διάστημα όχι μόνο από τον κορωνοϊό αλλά και από τη γρίπη.