Μεγάλη απώλεια για τη δημοσιογραφία - Πέθανε ο Εουτζένιο Σκαλφάρι ιδρυτής της La Republica

Μεγάλη η συνεισφορά του στον τύπο αλλά και στην πολιτική ζωή

Γεωργία Σαμπαζιώτη
Youweekly Editor
Μεγάλη απώλεια για τη δημοσιογραφία - Πέθανε ο Εουτζένιο Σκαλφάρι ιδρυτής της La Republica

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών, ο Ιταλός εμβληματικός δημοσιογράφος και ιδρυτής της εφημερίδας La Repubblica, Εουτζένιο Σκάλφαρι. Στην μακρά του επαγγελματική πορεία, ο Σκάλφαρι τo 1955 συνέβαλε στην έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού L' Espresso. Μακριά ήταν και η σταδιοδρομία του και η συνεισφορά του και στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ο χώρος της πολιτικής μετράει αρκετές απώλειες το τελευταίο διάστημα, όπως αυτή του Λούις Ετσεβαρία, πρώην προέδρου του Μεξικό, στα 100 του, δύο χρόνια δηλαδή πάνω από τον Σκαλφάρι που έφυγε στα 98.

Η συνεισφορά του στον έντυπο τύπο της Ιταλίας

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστα τα αίτια του θανάτου του, ωστόσο πιθανά έφυγε με φυσικό τρόπο, λόγω προχωρημένης ηλικίας.

Το 1976, ο Εουτζένιο Σκάλφαρι δημιούργησε την εφημερίδα La Repubblica, της οποίας ανέλαβε και διευθυντής. Με άμεσα κείμενα, κριτικό πνεύμα, μοναδικά σκίτσα, η εφημερίδα γίνεται σημείο αναφοράς του ιταλικού προοδευτικού χώρου, και πρώτη σε κυκλοφορία, για σειρά ετών. Πολλοί σχολιαστές κάνουν λόγο για «πραγματική επανάσταση στον χώρο της ιταλικής και ευρωπαϊκής δημοσιογραφίας».

Ο ιδρυτής της La Republica Eugenio Scalfari

Η μακρά του σταδιοδρομία στην πολιτική ζωή της χώρας

Δώδεκα χρόνια αργότερα, με δημοσιογραφική του έρευνα, κατήγγειλε σχέδιο στρατιωτικού, ακροδεξιού πραξικοπήματος στην Ιταλία. Μετά από ένα χρόνο, το 1968, εξελέγη ανεξάρτητος βουλευτής, στα ψηφοδέλτια του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στη μοναδική σταδιοδρομία του, ο Σκάλφαρι κατέκρινε ριζικά, τόσο την δράση του Ιταλού πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργόυ, Μπετίνο Κράξι, όσο και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ξεκινώντας από το ασυμβίβαστο της επιχειρηματικής και πολιτικής του δράσης.

Το 1996 παραιτήθηκε από την διεύθυνση της εφημερίδας που είχε δημιουργήσει και επιβάλει στην ιταλική πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική πραγματικότητα, αλλά συνέχισε να εργάζεται και να αρθρογραφεί μέχρι πρόσφατα, εξασφαλίζοντας, μεταξύ των άλλων, και δυο αποκλειστικές, αναλυτικές συνεντεύξεις με τον πάπα Φραγκίσκο.