Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Υγείας, για 4η δόση εμβολίου: «Αν γίνει τώρα, προστατεύει...»

«Έχουμε τα στοιχεία ότι...»

Δάφνη Επιθυμιάδη
Youweekly Editor
Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Υγείας, για 4η δόση εμβολίου: «Αν γίνει τώρα, προστατεύει...»

Σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του αναφέρθηκε μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης το πρωί της Πέμπτης 21/7.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη για τον κορωνοϊό

Σχετικά με τον κορωνοϊό και την εξέλιξή του, ο υπουργός Υγείας είπε πως προφανώς θα πάμε σε διακοπές, αλλά με τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός, ενώ επανέλαβε ότι η αύξηση στα κρούσματα των τελευταίων εβδομάδων, δεν έχει αποτυπωθεί έντονα στα νοσοκομεία.

Για την τέταρτη δόση του εμβολίου κορωνοϊού, σημείωσε ότι «οι άνω των 60 και όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, σύμφωνα με το ECDC, θα πρέπει να κάνουν τώρα, αυτήν την περίοδο, την τέταρτη δόση του εμβολίου.

Έχουμε τα στοιχεία ότι η τέταρτη δόση, αν γίνει τώρα, προστατεύει τέσσερις φορές περισσότερο από τη βαριά νόσηση. Για τους υπόλοιπους, την ομάδα πληθυσμού 30-59 ετών για την οποία έχουμε ανοίξει την πλατφόρμα, θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση με τον γιατρό τους».

Στο μεταξύ έγινε γνωστό πως βρέθηκε για δεύτερη φορά θετικός ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιστρέφουν από Σεπτέμβρη τέσσερα μέτρα για τον κορωνοϊό

Η πανδημία και ο κορωνοϊός συνεχίζουν να ταλανίζουν την χώρα μας, με τα κρούσματα να αυξάνονται διαρκώς το τελευταίο διάστημα, την ώρα που ο κόσμος προσπαθεί να απολαύσει ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι. Το γεγονός, όμως, πως καθημερινά προκύπτουν και διαφορετικές μεταλλάξεις προκαλεί τρόμο, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναζητά νέους τρόπους προστασίας.

Το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται ως η τελευταία λύση, ωστόσο όλα θα προχωρήσουν ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση που θα βρίσκεται η Ελλάδα από τον Σεπτέμβρη. Τα εμβόλια συνεχίζονται κανονικά, ενώ η πιθανότητα να επιστρέψει η μάσκα παραμένει ανοιχτό.

Τα τέσσερα μέτρα που είναι σίγουρο πως θα επιστρέψουν από το τέλος του καλοκαιριού είναι τα εξής:

  • Τεστ κορωνοϊού για είσοδο σε συγκεκριμένους χώρος
  • Στοχευμένη χρήση φαρμάκων
  • Μάσκα σε χώρους με συγχρωτισμό
  • Φίλτρα σε χώρους εργασίας και σχολεία