Νέο κύμα κορωνοϊού για το φθινόπωρο και τον χειμώνα - Η επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Δείτε αναλυτικά

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Νέο κύμα κορωνοϊού για το φθινόπωρο και τον χειμώνα - Η επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τα τελευταία κρούσματα, αλλά και τους υπόλοιπους παράγοντες, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση την Τρίτη 23/8 για την πιθανότητα ύπαρξης νέου κύματος κορωνοϊού το φθινόπωρο και τον χειμώνα που έρχεται. Στην ανακοίνωση επεξηγείται, μάλιστα, πως οι εξελίξεις θα είναι ανάλογες με την μεταδοτικότητα, την μολυσματικότητα και την ανοσία στην κοινότητα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για το νέο κύμα κορωνοϊού

Οι παράμετροι που αυξάνουν την μολυσματικότητα του ιού είναι:

  • κλιματολογικοί παράμετροι (π.χ. κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα η μολυσματικότητα του κορωνοϊού αυξάνεται σημαντικά λόγω του ότι περνάμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε εσωτερικούς χώρους),
  • από την ανάδυση νέων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που μπορεί να αυξάνουν τη μολυσματικότητά του ή τη δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής, τη δυνατότητα του ιού, δηλαδή, να μολύνει άτομα με ανοσία,
  • άλλες ιδιότητες όπως, για παράδειγμα, το αν ο ιός προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό, και συνεπώς μεταδίδεται πιο εύκολα, κ.λ.π.

«Η ανοσία στον πληθυσμό εξαρτάται από το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, τη χρονική διάρκεια που έχει μεσολαβήσει από τον εμβολιασμό, το είδος του εμβολίου και τα στελέχη που περιλαμβάνει, καθώς και το αν έχουμε μολυνθεί με τον ιό, το είδος (παραλλαγή, υποπαραλλαγή) του ιού που μας έχει μολύνει και η χρονική διάρκεια που έχει παρέλθει από τη μόλυνση.

Ο κορονοϊός προκαλεί νέα κύματα όταν η ικανότητά του να προσβάλει τον πληθυσμό (μολυσματικότητα) είναι αυξημένη σε σχέση με την ανοσία στον πληθυσμό. Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν αυτό συμβαίνει κατά τους φθινοπωρινούς/χειμερινούς μήνες και όταν η ανοσία έναντι της μόλυνσης εξασθενεί είτε λόγω ανάδυσης μιας νέας παραλλαγής/υποπαραλλαγής ή και σε συνδυασμό με την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από τον εμβολιασμό ή την έκθεση μας στον ιό.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να κυριαρχήσει μια νέα υποπαραλλαγή ή το ενδεχόμενο αυτή να προκαλέσει νέο κύμα κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ διευκρινίζεται ότι «εξαρτάται από το αν η νέα υποπαραλλαγή έχει σχετικό πλεονέκτημα σε σχέση με την υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί στον πληθυσμό», αναγράφει αρχικά.

Κορωνοϊός

Όσον αφορά τη μετάλλαξη «Κένταυρος» ΒΑ.2.75 από τον ΕΟΔΥ σημειώνεται ότι «προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία και σε καμία άλλη περιοχή χωρίς, συνεπώς, να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της ΒΑ.5. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η δυνατότητα κυριαρχίας σε περιοχές, όπως στη χώρα μας, που υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά η ΒΑ.5, δεν είναι δεδομένη».

«Συμπερασματικά, ένα επερχόμενο κύμα είναι πολύ πιθανό να συμβεί κατά τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο στη χώρα μας για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αλλά τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν παρέχουν τεκμηρίωση ότι αυτό θα συμβεί μετά βεβαιότητας, λόγω της πιθανής κυριαρχίας της υποπαραλλαγής ΒΑ.2.75. Επίσης, τα μεγάλα ποσοστά υβριδικής ανοσίας στον πληθυσμό και η μεγάλη ένταση του πρόσφατου κύματος με την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 καθιστά όχι απόλυτα προβλέψιμη την πορεία του κορωνοϊού στο άμεσο μέλλον» καταλήγει στην ανακοίνωση.

Τέλος για τον εμβολιασμό, επισημαίνεται: «Από την άλλη σκοπιά αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο, είναι ότι η προστασία που μας παρέχει το εμβόλιο έναντι σοβαρής νόσου είναι σημαντική και ότι ο κορωνοϊός παρότι συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά αναφορικά με τις ιδιότητες του ιού, προκαλεί σε μικρότερα ποσοστά σοβαρή νόσο σε σχέση με το παρελθόν.

Η τήρηση των μέτρων προστασίας, ο εμβολιασμός, η έγκαιρη διάγνωση και σε κάθε περίπτωση όχι η καλλιέργεια πανικού αποτελούν τα όπλα μας για την αντιμετώπισή του».

Κεντρική και εσωτερική φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ. EUROKINISSI

Η Ματίνα Παγώνη προειδοποιεί

Μετά τις επισημάνσεις του Σαριγιάννη σχετικά με την παραλλαγή Κένταυρο, με την σειρά της και η Ματίνα Παγώνη το πρωί της Παρασκευής 19/8 θέλησε να αναφερθεί εκτενώς και να κρούσει τον κώδωνα σχετικά με τις παραλλαγές της Όμικρον, μιας και όπως όλα δείχνουν είναι πολύ πιο μεταδοτικές.

Για την πορεία του κορωνοϊού λοιπόν αλλά και τα νέα στελέχη της Όμικρον μίλησε στο MEGA και αρχικώς αναφέρθηκε στο ζήτημα του ιατρικού προσωπικού που βρίσκεται σε αναστολή, επισημαίνοντας πως δεν έχουν επιστρέψει όλοι και υπάρχει μία...διαβάστε περισσότερα στο athensmagazine.gr